U rukama Saudijaca američki dug vredan 116,8 mlrd dolara

Bez autora
May 18 2016

Jedna od najvećih misterija američkog nacionalnog duga "teškog" 13,4 biliona dolara rešena je posle više od 41 godine tajnosti.Američko ministarstvo finansija je objavilo podatke o tome koliki je iznos američkog duga u rukama Saudijske Arabije, navodeći da je do marta 2016. u posedu Rijada bilo 116,8 milijardi dolara u američkim obveznicama u odnosu na 82,7 milijardi pre dve godine.

U rukama Saudijaca američki dug vredan 116,8 mlrd dolaraJedna od najvećih misterija američkog nacionalnog duga "teškog" 13,4 biliona dolara rešena je posle više od 41 godine tajnosti, javlja njujorška agencija "Blumberg njuz".

Američko ministarstvo finansija je, na zahtev "Blumberga" koji se pozvao na Zakon o slobodi informacija, objavilo podatke o tome koliki je iznos američkog duga u rukama Saudijske Arabije, navodeći da je do marta 2016. u posedu Rijada bilo 116,8 milijardi dolara u američkim obveznicama u odnosu na 82,7 milijardi pre dve godine.

Sa objavljivanjem ovih podataka, Saudijska Arabija se svrstala među prvih deset stranih država koje su vlasnici američkog duga, pored Kine koja drži američke hartije od vrednosti 1,2 biliona dolara, i Japana sa američkim obveznicama vrednim 1,1 bilion dolara.

Sjedinjene Američke Države su podatke o iznosu američkog duga u rukama Saudijaca držale tajnim još od 1974. godine, što je, kako ocenjuje "Blumberg", bio neubičajen potez u periodu posle arapskog naftnog embarga.

Otkako su SAD 1974. godine počele sa objavljivanjem podataka o inostranim imaocima američkih obveznica, politika ministarstva finansija je bila takva da podatke o američkom dugu u vlasništvu Saudijaca spaja sa podacima još 14 zemalja, od kojih su većina članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kao što su Kuvajt, Nigerija i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštila je njujorška agencija u januaru.

Ova grupa je do februarala držala 281 milijardu dolara vredne američke obveznice, što je manje u odnosu na rekordnih 298,4 milijarde dolara iz jula prošle godine, navodi "Blumberg".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik