U Sloveniji inflacija u samo godinu dana povećana s 1,7 na 10,8 posto

Bez autora
Jul 03 2022

Rast cijena proizvoda i usluga u Sloveniji u zadnjih godinu dana dosegnuo je 10,8 posto, objavio je u četvrtak slovenski statistički ured.

Tolika je i visina inflacija od lipnja prošle do lipnja ove godine, dok je lani u lipnju na godišnjoj razini iznosila samo 1,7 posto.

Cijene su pak u odnosu na protekli mjesec svibanj porasle za 2,7 posto, javlja Hina.

U lipnju su najviše poskupjeli naftni derivati, električna struja, kruh i meso, turistički aranžmani, što stvara osjećaj galopirajuće inflacije, prenose mediji.

Inflacija se ubrzava, nakon što su potrošačke cijene u svibnju porasle u prosjeku za 8,1 posto na godišnjoj i dva posto na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj razini inflaciji je najviše doprinijelo veliko poskupljenje goriva. Plin je poskupio za 49,4 posto, toplinska energija za 43,6 posto, a električna struja za 29,4 posto.

Cijene tekućih goriva porasle su za 54,6 posto, a goriva i maziva za osobne automobile za 34,5 posto.

Cijena hrane porasla je u godinu dana za 12,8 posto, a najviše su rasle cijene kruha i proizvoda od žitarica (za 16,2 posto) i mesa (za 12,9 posto).

Godišnju razinu inflacije ublažile su za 5,3 posto jeftinije komunikacijske usluge.

Godišnji rast cijena i visina inflacije u Sloveniji, mjereni europskim harmoniziranim indeksom cijena, iznosila je 10,8 posto, dok je povećanje na mjesečnoj razini iznosilo 2,3 posto, objavio je slovenski statistički ured.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik