Ukidanje monopola u naftno-gasnom sektoru 2011.

Bez autora
Apr 13 2010

Monopol u sektoru nafte i gasa biće ukinut 1. januara 2011. godine. Srpska vlada radi i na ukidanju monopola u železničkom saobraćaju, dok će i tržište električne energije biti otvoreno za nove proizvođače. Vlada Srbije nastaviće da radi na uvođenju konkurencije na srpskom tržištu.Za vladu ne postoji dilema monopol ili konkurencija. Podržava se konkurencija. Srbija je u poslednje četiri godine napredovala u uvođenju konkurencije, ali su neophodna dalja poboljšanja u toj oblasti. Proces donošenja odluka mora biti jasniji...

Ukidanje monopola u naftno-gasnom sektoru 2011.Monopol u sektoru nafte i gasa biće ukinut 1. januara 2011. godine, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Otvarajući u Beogradu Međunarodnu konferenciju o konkurenciji, on je rekao da srpska vlada radi i na ukidanju monopola u železničkom saobraćaju, ističući da će i tržište električne energije biti otvoreno za nove proizvođače.

Vlada Srbije, kako je rekao Cvetković, nastaviće da radi na uvođenju konkurencije na srpskom tržištu:

– Za vladu ne postoji dilema monopol ili konkurencija. Mi podržavamo konkurenciju – rekao je premijer na skupu koji organizuje Komisija za zaštitu konkurencije.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Srbija u poslednje četiri godine napredovala u uvođenju konkurencije, ali da su neophodna dalja poboljšanja u toj oblasti. On je istakao da proces donošenja odluka mora biti jasniji:

– Usvajanje novog Zakona o zaštiti konkurencije je dobar znak za učesnike na tržištu i građane Srbije i trebalo bi da obezbedi bolje usluge i cene potrošačima – kazao je Dežer.

Potrebno je, dodao je, da se što pre završi i izbor novih članova Komisije za zaštitu konkurencije, kako bi ta institucija radila efikasno. Dežer je ocenio i da bi članovi komisije trebalo da budu istaknuti ekonomisti, menadžeri i stručnjaci sa iskustvom u zaštiti konkurencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik