UMAR: Gospodarsko stanje u Sloveniji i dalje zaoštreno

Bez autora
Jul 07 2013

Unatoč nekim poboljšanim ekonomskim indikatorima posljednjih mjeseci, gospodarsko stanje u Sloveniji ostaje zaoštreno, ocjena je u najnovijem pregledu gospodarskih aktivnosti koji je u petak objavio ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR). U pregledu se upozorava na nizak stupanj gospodarske aktivnosti u Sloveniji, koji je prisutan i u drugim državama eurozone. Unatoč trendu realnog rasta izvoza i opsega industrijske proizvodnje u prva četiri mjeseca ove godine, gospodarska aktivnost i indikator gospodarske klime još uvijek su daleko ispod razine u vrijeme prije izbijanja krize, osobito na tržištu rada i u bankarskom sustavu.

UMAR: Gospodarsko stanje u Sloveniji i dalje zaoštrenoUnatoč nekim poboljšanim ekonomskim indikatorima posljednjih mjeseci, gospodarsko stanje u Sloveniji ostaje zaoštreno, ocjena je u najnovijem pregledu gospodarskih aktivnosti koji je u petak objavio ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR).

U pregledu se upozorava na nizak stupanj gospodarske aktivnosti u Sloveniji, koji je prisutan i u drugim državama eurozone.

Unatoč trendu realnog rasta izvoza i opsega industrijske proizvodnje u prva četiri mjeseca ove godine, gospodarska aktivnost i indikator gospodarske klime još uvijek su daleko ispod razine u vrijeme prije izbijanja krize, osobito na tržištu rada i u bankarskom sustavu, ocjenjuje UMAR.

Broj zaposlenih, odnosno radno aktivnih u travnju ove godine u Sloveniji bio je 3,2 posto manji nego u istom mjesecu lani, a stopa registrirane nezaposlenosti porasla je na 13,2 posto. Na zavodu za zapošljavanje u svibnju je bilo prijavljeno nešto više od 118.500 nezaposlenih osoba.

Kreditna aktivnost banaka i dalje se smanjuje, s padom opsega kredita poduzećima i kućanstvima za 850 milijuna eura u prvih pet mjeseci ove godine.

Ispunjavanje stranih kreditnih obveza povećava pritisak na likvidnost slovenskih banaka, a istu posljedicu ima i pad depozita građana u domaćim bankama, što i dalje pogoršava kvalitetu njihove aktive, iako se u svibnju opseg depozita koje u domaćim bankama ima država povećao nakon što je izdavanjem dviju serija dolarskih obveznica Slovenija na međunarodnom tržištu kapitala osigurala 2,7 milijarde eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik