UMAR: Skromne mogućnosti slovenskog oporavka

Bez autora
Oct 05 2011

Gospodarski rast u Sloveniji u trećem kvartalu ove godine je usporen, a skromne su i mogućnosti oporavka u srednjeročnom razdoblju, nova je ocjena ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade koja je predstavljena u srijedu. Kratkoročni indikatori gospodarske aktivnosti ukazuju na usporavanje na prijelazu u treći kvartal. Usporavanje i očekivanja o slabijem rastu u idućoj godini dovodi se u vezi s usporenim rastom u eurozoni, potrebom da Slovenija izvede financijsku konsolidaciju i smanji proračunske troškove, ali i stanjem u slovenskim bankama. Nakon što su agencije Moody's i Fitch nedavno za jednu razinu snizile kreditni rejting za Sloveniju, ali i za sedam slovenskih banaka, to će se već odražava u povećanju kamatnih stopa za servisiranje kreditnih obveza, a kreditna aktivnost banaka prema stanovništvu i poduzećima ionako je u zadnje vrijeme niska. UMAR je nedavno procjenu rasta slovenskog BDP-a u ovoj godini snizio na 1,5 posto, a slovenska središnja banka na 1,5 posto, a obje institucije navele su da je za promjene i bolji rast potrebno izvesti fiskalnu konsolidaciju države i povećati gospodarsku konkurentnost preko strukturnih reformi.

UMAR: Skromne mogućnosti slovenskog oporavkaGospodarski rast u Sloveniji u trećem kvartalu ove godine je usporen, a skromne su i mogućnosti oporavka u srednjeročnom razdoblju, nova je ocjena ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade koja je predstavljena u srijedu.

"Kratkoročni indikatori gospodarske aktivnosti ukazuju na usporavanje na prijelazu u treći kvartal", rekao je na konferenciji za novinare direktor UMAR-a Boštjan Vasle koji usporavanje i očekivanja o slabijem rastu u idućoj godini dovodi u vezi s usporenim rastom u eurozoni, potrebom da Slovenija izvede financijsku konsolidaciju i smanji proračunske troškove, ali i stanjem u slovenskim bankama.

Nakon što su agencije Moody's i Fitch nedavno za jednu razinu snizile kreditni rejting za Sloveniju, ali i za sedam slovenskih banaka, to će se već odražava u povećanju kamatnih stopa za servisiranje kreditnih obveza, a kreditna aktivnost banaka prema stanovništvu i poduzećima ionako je u zadnje vrijeme niska, naveli su u UMAR-u.

UMAR je nedavno procjenu rasta slovenskog BDP-a u ovoj godini snizio na 1,5 posto, a slovenska središnja banka na 1,5 posto, a obje institucije navele su da je za promjene i bolji rast potrebno izvesti fiskalnu konsolidaciju države i povećati gospodarsku konkurentnost preko strukturnih reformi.

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle izjavio je međutim u srijedu u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV da fiskalnu konsolidaciju države ne treba provesti samo mjerama rezanja troškova javnog sektora i smanjivanjem plaća zaposlenih, nego i prodajom dijela imovine u državnom portfelju.

Vasle je ocijenio da bi najavljena konsolidacija javnih financija mogla imati kratkoročno negativne posljedice na gospodarski rast, no da su glavni uzroci za smanjeno očekivanje rasta u kratkoročnom razdoblju usporavanje gospodarskih aktivnosti u eurozoni na koju otpada najveći dio slovenskog izvoza, manja privatna potrošnja u zemlji te stanje u bankama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik