Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Indije u više oblasti

Bez autora
Jan 18 2024

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa ambasadorkom Indije u Srbiji Šubdaršini Tripati o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, investicijama i daljem unapređenju privredne saradnje.

Cvetković je poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu novoj ambasadorki Indije, ocenivši da su odnosi Srbije i Indije, zasnovani na bliskim vezama uspostavljenim u osnivačkim danima Pokreta nesvrstanih zemalja, tradicionalno veoma dobri i prijateljski.

Ministar je napomenuo da se Indija nalazi u periodu ekspanzije na svim poljima i da postoji puno mogućnosti za dalji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje u više oblasti.

Podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni između naših zemalja su ohrabrujući, izvoz beleži rast od 65 odsto, zaključno sa novembrom prošle godine, dok je uvoz porastao za 9,5 odsto, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija ima privlačan poslovni ambijent, kvalitetnu infrastrukturu, dobar geografski položaj i političku i energetsku stabilnost, što je stavlja na poziciju jedne od najatraktivnijih svetskih i regionalnih investicionih destinacija.

Prema njegovim rečima, u prilog tome govori i 32 milijarde evra stranih direktnih investicija u privredu Republike Srbije u periodu od 2012. do 2022. godine.

Ambasadorka Tripati je istakla da će svoje aktivnosti posvetiti podizanju odnosa Srbije i Indije na novi i još viši nivo i objasnila da postoji veliko interesovanje indijskih poslovnih ljudi da dođu u Srbiju, ali da je prepreka vizni režim.

Ona je rekla da će nastojati da doprinese daljem osnaživanju saradnje dveju prijateljskih država u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

Cvetković je ukazao na potrebu nastavka dobre prakse održavanja poslovnih foruma i uzajamnih poseta državno-privrednih delegacija, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik