Unapređenje rada lokalnih samouprava kroz proces sertifikacije opština

Bez autora
Feb 25 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas na Radionici za regionalne verifikatore opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi, koji organizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, da lokalne samouprave moraju da budu uslužni servis građana i privrede, kako bi se obezbedila dodatna ekonomska vrednost i radna mesta. Želimo da usmerimo lokalne samouprave da budu lokalni servis građana i to kroz dve vrste reformi, kroz eksternu u vidu komunikacije sa građanima, ali i kroz internu u smislu unutrašnje reorganizacije, izjavio je Bugarski i dodao da je tako uspostavljen Vojvođanski standard gde svi gradovi i opštine moraju da ispune tri kriterijuma. Kako je istakao, od 1. januara 2015. sve lokalne samouprave moraju da imaju strategiju razvoja 2014-2020, koja je usklađena sa finansijskim programom EU...

Unapređenje rada lokalnih samouprava kroz proces sertifikacije opštinaPokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas na Radionici za regionalne verifikatore opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi, koji organizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, da lokalne samouprave moraju da budu uslužni servis građana i privrede, kako bi se obezbedila dodatna ekonomska vrednost i radna mesta.

Želimo da usmerimo lokalne samouprave da budu lokalni servis građana i to kroz dve vrste reformi, kroz eksternu u vidu komunikacije sa građanima, ali i kroz internu u smislu unutrašnje reorganizacije, izjavio je Bugarski i dodao da je tako uspostavljen Vojvođanski standard gde svi gradovi i opštine moraju da ispune tri kriterijuma. Kako je istakao, od 1. januara 2015. sve lokalne samouprave moraju da imaju strategiju razvoja 2014-2020, koja je usklađena sa finansijskim programom EU, zatim, mora postojati određen autoritet koji će raditi na tom dokumentu i sprovoditi ga, kao i sistem 48 sati putem kojeg građani mogu da se obrate radi rešavanja određenih problema.

Trenutno 43 opštine od 45 poseduju strategiju razvoja, svih 45 lokalnih samouprava ima neki oblik kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a sistem 48 sati je implementiran u 42 grada i opštine, rekao je Bugarski. On je izjavio da je sa NALED-om u protekloj godini urađena sertifikacija opština, a ove godine sledi zajednički monitoring postignutih rezultata.

Kroz sertifikaciju opština i gradova želimo da definišemo ko radi koji posao, u kom vremenskom periodu i kome je za to odgovoran. Želimo da nastavimo i sa daljom resertifikacijom opština i monitoringom postignutih rezultata, jer se pokazalo da su opštine koje su uspešno prošle ovaj proces imale pozitivne rezultate po pitanju investicija, zaključio je pokrajinski sekretar.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da je potreba za kreiranjem nove baze stručnjaka jedan od prioriteta BFC SEE programa (Sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi), koji NALED u saradnji sa partnerima iz regiona sprovodi od 2012. godine. Prema njenim rečima, nakon odabira BFC SEE evaluatora u svim partnerskim zemljama (Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija), NALED i GIZ organizuju radionice za buduće BFC SEE verifikatore u nameri da se angažuju svi ključni akteri i profesionalci u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, promocije investicija i standardizacije u Srbiji i regionu.

Na današnjem skupu su predstavljeni BFC SEE program, zatim sprovođenje procesa sertifikacije opština, kao i zadaci, obaveze i iskustva verifikatora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik