Unapređenje saradnje Srbije i Francuske

Bez autora
Nov 06 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od premijera Francuske Manuela Valsa dobio uveravanja da će ta zemlja davati još snažniju podršku Srbji na evropskom putu, i uputio poziv francuskim kompanijama da budu što prisutnije u našoj zemlji. Vučić je na otvaranju Francusko-srpskog biznis foruma u Palati Srbija istakao da kompanije iz Francuske u našoj zemlji čeka puna politička i ekonomska stabilnost, i poručio da je Srbija dobro mesto za francuske investitore, da bi želeo još veći broj francuskih firmi u Srbiji, kao i da se postignu rezultati u kratkom roku. Srbija i Francuska su prijatelji i sa premijerom Valsom sam razgovarao o najkonkretnijim ekonomskim projektima jer je potrebno da se sa polja prijateljstva pređe na ekonomske teme i na konkretno rešavanje problema građana, ukazao je predsednik Vlade Srbije. U Srbiji danas posluje 91 francuska firma koja zapošljava 10.000 ljudi, podsetio je Vučić i poručio da očekuje da one zaposle dvostruko više ljudi, imajući u vidu sve bolje uslove za ulaganje u Srbiji.

Unapređenje saradnje Srbije i FrancuskePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od premijera Francuske Manuela Valsa dobio uveravanja da će ta zemlja davati još snažniju podršku Srbji na evropskom putu, i uputio poziv francuskim kompanijama da budu što prisutnije u našoj zemlji.

Vučić je na otvaranju Francusko-srpskog biznis foruma u Palati Srbija istakao da kompanije iz Francuske u našoj zemlji čeka puna politička i ekonomska stabilnost, i poručio da je Srbija dobro mesto za francuske investitore, da bi želeo još veći broj francuskih firmi u Srbiji, kao i da se postignu rezultati u kratkom roku.

Srbija i Francuska su prijatelji i sa premijerom Valsom sam razgovarao o najkonkretnijim ekonomskim projektima jer je potrebno da se sa polja prijateljstva pređe na ekonomske teme i na konkretno rešavanje problema građana, ukazao je predsednik Vlade Srbije.

U Srbiji danas posluje 91 francuska firma koja zapošljava 10.000 ljudi, podsetio je Vučić i poručio da očekuje da one zaposle dvostruko više ljudi, imajući u vidu sve bolje uslove za ulaganje u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ukupna ekonomska razmena dveju zemalja prelazi 700 miliona evra, pri čemu je Srbija izvezla 256,6 miliona evra u Francusku, što je desetogodišnji maksimum, a uvezla robu vrednu više od 400 miliona evra.

Vučić je rekao da je Francuska jedna od prvih zemalja koja je došla u Srbiju nakon 2000. godine, i poručio da su u našoj zemlji svi ponosni na "Mišlen", "Lafarž" i druge francuske kompanije.

Premijer Srbije je, s obzirom na to da su u Srbiji 502 preduzeća u procesu privatizacije, rekao da očekuje veće učešće francuskih firmi u tom procesu.

On je naveo da je sa Valsom razgovarao i o velikim infrastrukturnim projektima, da je bilo reči i o Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, koji ima procentualno najveći rast broja putnika u Evropi i gde postoji potreba za novom pistom, koju bi Srbija mogla da izgradi sa francuskim partnerima.

Takođe, kako je istakao, sa gostima iz Francuske je razgovarao i o metrou u Beogradu, uz napomenu da memorandum koji postoji treba da bude obaveza i da bi nakon mera fiskalne konsolidacije koje Srbija sprovodi i učinka koji one budu donele moglo da se krene u njegovu izgradnju.

Vučić je u prilog tome da je Srbija veoma dobro mesto za francuske investicije naveo da je naša zemlja donela dobar Zakon o radu, ali i zakone o privatizaciji i stečaju, kao i da je prva zemlja jugoistočne Evrope koja je samoinicijativno, bez pritiska spolja, hrabro krenula u mere fiskalne konsolidacije.

Želimo da doprinesemo napretku i da stvorimo uslove za ulaganje francuskih kompanija. Mislim da smo i najboljim mogućim subvencijama pomogli rad francuskih kompanija kakva je, na primer, kompanija "Mišlen", poručio je premijer Srbije.

Takođe, kako je podsetio, Srbija ima slobodnu trgovinu i sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom i Turskom, i jedina je zemlja ovog dela sveta koja ima dobru saradnju sa zemljama CEFTA, sa kojima beleži izražen suficit.

Premijer Francuske Manuel Vals saopštio je da je Francuska na 10. mestu po direktnim investicijama u Srbiji, i ocenio da ima prostora za poboljšanje ekonomske saradnje, koju bi trebalo udvostručiti. Vidimo da ovde imamo prostor za poboljšanje odnosa, ali je pred nama puno posla, istakao je Vals.

On je ukazao na to da ekonomski odnosi dveju zemalja nisu na zadovoljavajućem nivou, ali da napreduju, i naveo podatak da je za 37 odsto povećan izvoz u Francusku, što je dobro za ekonomiju Srbije. To znači da politika za koju opredelila Vlada Srbije donosi rezultate, zaključio je premijer Francuske.

Potpisano više memoranduma i sporazuma

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Francuske Manuel Vals i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su danas Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik kompanije „Vinci" Nikolas Notebart i generalni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević potpisali su Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.

Direktor Direkcije za strategiju i investicije „Elektroprivrede Srbije“ Miloš Stojanović i direktor kompanije „Šnajder elektrik Srbija“ Dragoljub Damljanović potpisali su Pismo o namerama između javnih preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i „Šnajder elektrik“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o socijalnoj sigurnosti.

Mihajlović i Moro su potpisale i Sporazum u oblasti saobraćaja i infrastrukture, a ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i generalni direktor francuske Agencije za tehničku podršku Anjes Arsije Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno-privatnog partnerstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik