Unapređenje sveobuhvatne saradnje sa Turskom

Bez autora
Jan 26 2023

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop podvukli su danas spremnost za dalje unapređenje sveukupne bilateralne saradnje i nastavak političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Dačić je na sastanku, održanom tokom njegove zvanične posete Ankari, istakao zainteresovanost naše zemlje za jačanje  ekonomske saradnje, posebno u pogledu većeg prisustva turskih investicija i kompanija u Srbiji.

Zajednička ocena je da su bilateralni odnosi veoma napredovali svih ovih godina. Postigli smo izvanredne rezultate u političkim, ali i ekonomskim odnosima. Spoljnotrgovinska razmena je u prošloj godini po prvi put premašila dve milijarde evra, što je istorijski maksimum, predočio je on.  

Predsednik turskog parlamenta je ocenio trend razvoja odnosa kao veoma dinamičan, naročito u pogledu razmene poseta na visokom i najvišem nivou i otvorenoj komunikaciji zvaničnika dveju zemalja.

U našem parlamentu Grupa prijateljstva sa Srbijom ima 304 člana, tačnije više od polovine od ukupnog broja članova, što je upravo znak koliko pažnje ukazujemo Srbiji, naglasio je Šentop.

On je Dačiću još jednom iskazao zahvalnost na zalaganju i doprinosu koji je na svim prethodnim funkcijama dao unapređenju odnosa između dve zemlje, ponovivši zadovoljstvo što se zajednički projekti, a na prvom mestu infrastrukturne investicije, uspešno realizuju.

Sagovornici su izrazili poseban interes za dalje unapređenje saradnje u energetskom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik