Unaprediti saradnju AP Vojvodine i kineske provincije Šandong

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić primio je danas u Pokrajinskoj vladi delegaciju kineske provincije Šandong, predvođenu zamenikom generalnog direktora Kancelarije za spoljne poslove Lin Hajbinom.

Sagovornici su se saglasili da su odnosi Srbije i NR Kine na izuzetno visokom nivou, te da postoji veliko međusobno poverenje i uzajamna podrška u svim ključnim pitanjima, uključujući i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za intenziviranje saradnje dveju pokrajina u oblastima IT industrije, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije, kao i o povezivanju univerziteta, naučnih instituta i naučno-tehnoloških parkova.

Hajbin je istakao da je kineska strana posebno zainteresovana za tešnju saradnju putem lokalnih nivoa vlasti i institucija.

Kako je rečeno, prvi korak u tome moglo bi biti kreiranje akcionog plana sa jasno utvrđenim oblastima od zajedničkog interesa.

Kineska strana uputila je poziv Pokrajinskoj vladi za učešće na Kongresu lokalnih lidera koji će biti održan u provinciji Šandong u oktobru ove godine, a dogovorena je i poseta kineske delegacije Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu tokom maja.

Delegacija provincije Šandong u nastavku posete AP Vojvodini sastaće se i sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, a obići će i Institut „Biosens" i Naučno-tehnološki park.

Današnjem sastanku su prisustvovali i pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić, direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević i direktor Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Ljubiša Šarić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik