Unaprediti ukupne ekonomske odnose sa Češkom

Bez autora
Mar 12 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na otvaranju Poslovnog foruma Srbija–Češka da očekuje još ulaganja iz te zemlje i poručio češkim privrednicima da je Srbija stabilna investiciona destinacija. Vučić je u Privrednoj komori Srbije naglasio da bi naša država mogla mnogo da nauči na primeru čeških strukturnih reformi, a da bi domaći privrednici mogli da primene iskustva Češke. Srbija je na sigurnom putu, poručio je on i podsetio na to da je naša zemlja dobila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i izabrala možda najteži put, ali najbolji i najsigurniji za bolju budućnost. Prema njegovim rečima, u prošloj godini izvoz iz Srbije u Češku povećan je za 11,3 odsto, a uvoz iz Češke za 4,1 odsto, što su ohrabrujući podaci.

Unaprediti ukupne ekonomske odnose sa ČeškomPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na otvaranju Poslovnog foruma Srbija–Češka da očekuje još ulaganja iz te zemlje i poručio češkim privrednicima da je Srbija stabilna investiciona destinacija.

Vučić je u Privrednoj komori Srbije naglasio da bi naša država mogla mnogo da nauči na primeru čeških strukturnih reformi, a da bi domaći privrednici mogli da primene iskustva Češke.

Srbija je na sigurnom putu, poručio je on i podsetio na to da je naša zemlja dobila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i izabrala možda najteži put, ali najbolji i najsigurniji za bolju budućnost.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini izvoz iz Srbije u Češku povećan je za 11,3 odsto, a uvoz iz Češke za 4,1 odsto, što su ohrabrujući podaci.

Premijer je podsetio na to da su češke investicije do sada iznosile 60 miliona evra i da je ta zemlja 23. na listi ulagača u Srbiju, i izrazio uverenje da će zbog sigurnosti ulaganja u Srbiju, ali i iskrenog prijateljstva, one u budućem periodu porasti.

Tome će, kako je ocenio, svakako doprineti i zakon o ulaganjima, koji će poboljšati investicioni ambijent.

On je rekao da očekuje konkretne rezultate u saradnji dveju zemalja kada je reč o modernizaciji pruge Niš–Dimitrovgrad i izgradnji termoelektrane "Štavalj".

Želimo da marljivošću i posvećenošću pokažemo da se nalazimo na dobrom putu, rekao je Vučić i poručio srpskim privrednicima da je važno da se razgovori o konkretnim pitanjima sa češkim privrednicima uspešno završe.

Obezbeđivanjem niže stope fiskalnog deficita, promenom trenda rasta javnog duga i većim ulaganjima, siguran sam da ćemo naći zajednički jezik sa češkim prijateljima, ocenio je premijer.

On je, takođe, podsetio na prognozu MMF-a prema kojoj će Srbija imati pozitivnu stopu rasta u 2016. godini, uz napomenu da se pozitivnoj stopi rasta nada i u ovoj, kako je ocenio, veoma teškoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik