Unija poslodavaca: Neophodne reforme

Bez autora
Aug 14 2011

Dok iščekuju „prelivanje“ krize iz evropskih zemalja, domaći privrednici podsećaju na neophodne reforme koje u Srbiji nikada, i pored brojnih najava, nisu završene. Vlasnici preduzeća okupljeni u Uniji poslodavaca apeluju da se i ovoga puta ne nude kratkoročna rešenja, već konačno reformišu javni sektor, PIO fond i poreski sistem. I sa krizom i bez nje, srpska privreda teško može da izdrži javni sektor koji upošljava 535.000 građana, što je skoro trećina, 30,6 odsto, ukupnog broja zaposlenih. Poslodavci opominju da je prosek evropskih zemalja - od 10 do 12 odsto. Kreiranjem dugoročnog paketa programa za prebacivanje zaposlenih iz javnog sektora u realni sektor stvoriće se višak od milijardu evra godišnje koji se mogu upotrebiti za kreditne linije Razvojne banke Srbije, uz obavezu privatnim kompanijama korisnicama kredita da zaposle viškove iz javnog sektora u proizvodnji i sektoru usluga. Potrebno je limitirati zarade u javnom sektoru na prosek zarada u privredi i smanjiti broj od trenutno 128 državnih agencija. Deo ove reforme mora biti i profesionalizacija u upravljanju javnim sektorom i državnim i javnim preduzećima.

Unija poslodavaca: Neophodne reformeDok iščekuju „prelivanje“ krize iz evropskih zemalja, domaći privrednici podsećaju na neophodne reforme koje u Srbiji nikada, i pored brojnih najava, nisu završene. Vlasnici preduzeća okupljeni u Uniji poslodavaca apeluju da se i ovoga puta ne nude kratkoročna rešenja, već konačno reformišu javni sektor, PIO fond i poreski sistem.

I sa krizom i bez nje, srpska privreda teško može da izdrži javni sektor koji upošljava 535.000 građana, što je skoro trećina, 30,6 odsto, ukupnog broja zaposlenih. Poslodavci opominju da je prosek evropskih zemalja - od 10 do 12 odsto.

- Kreiranjem dugoročnog paketa programa za prebacivanje zaposlenih iz javnog sektora u realni sektor stvoriće se višak od milijardu evra godišnje koji se mogu upotrebiti za kreditne linije Razvojne banke Srbije, uz obavezu privatnim kompanijama korisnicama kredita da zaposle viškove iz javnog sektora u proizvodnji i sektoru usluga - smatraju u Uniji poslodavaca.

- Potrebno je limitirati zarade u javnom sektoru na prosek zarada u privredi i smanjiti broj od trenutno 128 državnih agencija. Deo ove reforme mora biti i profesionalizacija u upravljanju javnim sektorom i državnim i javnim preduzećima.

U slučaju PIO fonda poslodavci veruju da je ključno da se ova institucija profesionalizuje i da joj se omogući da upravlja svojom imovinom i sredstvima.

- Fond PIO trenutno deluje kao običan protočni račun za isplatu penzija i ne raspolaže mogućnošću da upravlja svojom imovinom i sredstvima, niti da vrši kontrolu uplate doprinosa za penzijsko osiguranje - naglašavaju u Uniji. - Zbog ovakvog tretmana države prema Fondu iz godine u godinu sve je veći transfer novca iz budžeta Fondu PIO.

Porezi po profit 

Uprivrednici veruju da treba drugačije rešiti opterećenja preduzeća. Trenutno su u Srbiji istom stopom opterećene i profitabilne i niskoprofitabilne grane.

- Prosečni porezi i doprinosi na zaradu su realno među najvišima u Evropi, a uz to postoji još čitava lista od 40-65 dodatnih taksi, naknada, nameta - kažu u Uniji. - Potrebno je uvesti formule koje će ograničiti i učiniti predvidljivim rast lokalnih komunalnih taksi za preduzeća i preduzetnike i napustiti praksu da svaka opština zasebno uvodi različite namete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik