Uprave bh. preduzeća kasno prepoznaju poslovne krize

Bez autora
Feb 24 2016

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da uprave bh. preduzeća krize prepoznaju kasnije nego što je to slučaj u svijetu i ne reaguju na njene prve simptome, navedeno je na seminaru "Krizni menadžment: Kako prepoznati i prevenirati poslovnu krizu" koji se održava danas. Profesor na katedri za Menadžment i organizaciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i guverner Centralne banke BiH izjavio je da je kriza stanje preduzeća kada su mu ugroženi primarni ciljevi i egzistencija, zbog čega ju je neophodno prevenirati. Pojasnio je da postoji anticipativni ili prevetivni krizni menadžment i reaktivni koji rješava probleme koji su već zadesili preduzeće, a krizni menadžer je osoba koja je obučena da riješi probleme preduzeća.

Uprave bh. preduzeća kasno prepoznaju poslovne krizeDosadašnje iskustvo je pokazalo da uprave bh. preduzeća krize prepoznaju kasnije nego što je to slučaj u svijetu i ne reaguju na njene prve simptome, navedeno je na seminaru "Krizni menadžment: Kako prepoznati i prevenirati poslovnu krizu" koji se održava danas.

Profesor na katedri za Menadžment i organizaciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da je kriza stanje preduzeća kada su mu ugroženi primarni ciljevi i egzistencija, zbog čega ju je neophodno prevenirati.

Pojasnio je da postoji anticipativni ili prevetivni krizni menadžment i reaktivni koji rješava probleme koji su već zadesili preduzeće, a krizni menadžer je osoba koja je obučena da riješi probleme preduzeća.

Softić je istakao da je krizni menadžment isto što i klasični samo što radi pod stresom, pritiskom vremena, opterećenjima dobavljača, kupaca, države i drugih, te traži interventne mjere da riješi problem.

Profesor Aziz Šunje je naveo da je vrlo bitno da postoje jasni parametri kako prepoznati krizu i da fokus treba biti na prevenciji krize, koja se uvijek ispoljava kroz pad tržišnog učešća, pad prihoda i rast troškova.

Naglasio je da je potrebno izgraditi sistem za tzv. rano upozorenje na krizu jer je puno komplikovanjije i zahtjevnije djelovati kada kriza eskalira.

Šunje je rekao da je prva interventna mjera po eskalaciji krize uspostavljanje kriznog štaba i kriznog menadžera koji bi trebao napraviti plan izlaska iz krize.

Seminar su organizirali Privredna komora FBiH i Udruženje certificiranih lica za obavljanje funkcija u nadzornim odborima i upravama privrednih društava s učešćem državnog kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik