Usporava rast BDP-a

Bez autora
Jul 14 2016

Bruto domaći proizvod BiH porastao je u prva tri mjeseca ove godine 2,1 odsto u odnosu na isti lanjski period dostigavši vrijednost od 6,513 milijardi KM. BDP je imao identičan rast kao u posljednjem kvartalu prošle godine, a on je bio najniži od početka 2015. godine. Ekonomija BiH najviše je napredovala u drugom kvartala 2015. godine kada je ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto, ali je već u sljedećem tromjesečju usporio na 3,7 odsto. Najveći rast BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu od 11,8 odsto ostvaren je u sektoru vađenja ruda i kamena, u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti rast je iznosio 9,1 odsto, a poljoprivrede, šumarstva i ribolova 8,4 procenta.

Usporava rast BDP-aBruto domaći proizvod (BDP) BiH porastao je u prva tri mjeseca ove godine 2,1 odsto u odnosu na isti lanjski period dostigavši vrijednost od 6,513 milijardi KM.

BDP je imao identičan rast kao u posljednjem kvartalu prošle godine, a on je bio najniži od početka 2015. godine. Ekonomija BiH najviše je napredovala u drugom kvartala 2015. godine kada je ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto, ali je već u sljedećem tromjesečju usporio na 3,7 odsto.

Najveći rast BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu od 11,8 odsto ostvaren je u sektoru vađenja ruda i kamena, u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti rast je iznosio 9,1 odsto, a poljoprivrede, šumarstva i ribolova 8,4 procenta. Više vrijednosti stvorila je i prerađivačka industrija čiji je učinak povećan 8,35 odsto na godišnjem nivou.

Negativnu stranu BDP-a sa padom od 4,52 odsto predvodio je sektor proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije, građevinarstvo je imalo minus od 3,13 odsto, a oblast pružanja informacija i komunikacija 2,45 odsto.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić smatra da je stopa privrednog rasta očekivana, ali i nedovoljna za osjetnije poboljšanje životnog standarda.

- Potrebna nam je promjena privredne strukture kako bi napredak mogao osjetiti i običan čovjek. Moramo jačati prerađivačku industriju koja bi trebala imati dvocifrene stope rasta kako bi postala nosilac rasta BDP-a, a ne da taj status imaju uslužne i administrativne djelatnosti - smatra Račić i dodaje da prerađivačka industrija koja u strukturi izvoza i uvoza učestvuje sa 88, odnosno 78 odsto, može podstaći supstituciju uvoznih proizvoda domaćim.

Račića brine pad u građevinskom sektoru koji je jedan od najvećih potrošača proizvoda prerađivačke industrije.

- Bilo bi dobro kada bi građevinci ostvarili stopu rasta od osam do deset odsto, a vjerujem da će se situacija u ovoj grani stabilizovati u narednim mjesecima kada sezona bude u punom jeku - kaže Račić.

Direkcija za makroekonomsku analizu BiH uradila je nedavno analizu u kojoj je posebno poglavlje posvećeno privrednom rastu, koji je za ovu godinu procijenjen na 3,2 odsto. Za narednu godinu projektovana je blaga privredna ekspanzija pa bi stopa privrednog rasta mogla iznositi 3,5 odsto, dok su očekivane stope rasta u 2018. i 2019. godini 3,7, odnosno 3,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik