Usvojen Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

Bez autora
Dec 17 2015

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o informacionoj bezbednosti kojim se uređuju mere zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima, odgovornost pravnih lica prilikom upravljanja ovim sistemima i određuju nadležni organi za sprovođenje mera zaštite propisanih ovim zakonom. Zakon predviđa formiranje Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemeima koji će biti u okviru RATEL-a i obavljaće poslove koordinacije, prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika na nacionalnom nivou. Na sednici je usvojen Predlog zakona o zadrugama, a ovim predlogom stvara se odgovarajući pravni okvir za ponovno oživljavanje zemljoradničkog, ali i drugih oblika zadrugarstva u Srbiji i konačno rešava i problem imovine u društvenoj svojini, čiji su korisnici zadruge.

Usvojen Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomijeVlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o informacionoj bezbednosti kojim se uređuju mere zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima, odgovornost pravnih lica prilikom upravljanja ovim sistemima i određuju nadležni organi za sprovođenje mera zaštite propisanih ovim zakonom.

Zakon predviđa formiranje Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemeima (Nacionalni CERT) koji će biti u okviru RATEL-a i obavljaće poslove koordinacije, prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika na nacionalnom nivou.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o zadrugama, a ovim predlogom stvara se odgovarajući pravni okvir za ponovno oživljavanje zemljoradničkog, ali i drugih oblika zadrugarstva u Srbiji i konačno rešava i problem imovine u društvenoj svojini, čiji su korisnici zadruge.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre (APR) kojim se sprečava zloupotreba u privredi.

Ovaj predlog zakona reguliše nastanak i prestanak privremenog ograničenja prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti licima koja zloupotrebljavaju pravo osnivanja preduzeća, registruju novi biznis, pri čemu aktuelnu kompaniju ostavljaju u problemima, otvaraju novu i na nju prenose poslovanje.

Na sednici Vlade je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji kao i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koji građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Predlogom zakona o izmenama Zakona o privatizaciji reguliše se prestanak važenja Zakona o Agenciji za privatizaciju i prestanak rada Agencije za privatizaciju, kao i preuzimanje prava i obaveza od strane Ministarstva privrede i drugih institucija u delu koji je nepohodan kako bi se dovršili započeti poslovi privatizacije.

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, predviđa da Ministarstvo privrede obavlja poslove koje je ranije u ime i za račun Akcionarskog fonda obavljala Agencija za privatizaciju.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Vlada Republike Srbije usvojila je Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

Osnovni cilj programa je smanjenje učešća sive ekonomije u BDP-u Republike Srbije i realizacija posebnih ciljeva kao što su efikasniji nadzor nad tokovima sive ekonomije, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja za privredu i građane, podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i motivacija za poštovanje propisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik