Uz rast BDP-a od 5,8 odsto BiH će tek za 30 godina dostići standard EU

Bez autora
Jul 05 2020

BiH bi bilo potrebno da u narednih 30 godina ostvaruje godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,8 odsto da bi dostigla trenutni prosjek EU, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o konkurentnosti BiH ekonomije.

Dodaje se i da ovom treba dodati pretpostavku da se u BiH ne mijenja broj stanovnika i da EU ostvaruje prosječnu godišnju stopu rasta od 1,5 odsto, uz napomenu da je BDP u BiH posljednjih godina rastao po stopi od 3,1 odsto.

Životni standard u BiH mjeren BDP-om po glavi stanovnika korigovan za paritet kupovne moći bio je skoro na trećini nivoa evropskog prosjeka, što BiH sa još nekoliko evropskih zemalja svrstava na dno liste.

Većina zaposlenih radnika u proizvodnji svoja primanja ostvaruje u primarnim djelatnostima kao što su poljoprivreda, stočarstvo, ribarstvo, te u sekundarnim djelatnostima - industrija, građevinarstvo, rudarstvo, energetika.

Domaća izvozno orijentisana preduzeća često dobijaju poslove jeftine dorade/prerade, te se kod ovih preduzeća zahtijeva angažman radne snage sa relativno niskim nivoom plata.

U informaciji se naglašava da je za poboljšanje životnog standarda građana BiH u približavanju EU potrebno privlačenje stranih investicija kroz bolje poslovno okruženje koje se ogleda u stvaranju bolje putne i poslovne infrastrukture, smanjenje administrativnih barijera, dodjelu stimulacija za nove strane investicije.

Pored toga, s ciljem boljeg životnog standarda bilo bi potrebno otvoriti više novih radnih mjesta, posebno u tercijarnim djelatnostima, ali i raditi na reformama sistema obrazovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik