Vasle: ECB očekuje daljnji postupni pad inflacije

Bez autora
Jan 30 2024

Inflacija je na kraju godine blago porasla i ostaje iznad ciljane inflacije. U nadolazećim mjesecima ECB očekuje njegovo daljnje postupno ublažavanje.

"U ovim okolnostima odlučili smo zadržati ključne kamatne stope ECB-a nepromijenjenima", komentirao je odluku ECB-a u četvrtak guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

“Ocjenjujemo da će sadašnja razina kamatnih stopa, ako se zadrži dovoljno dugo, značajno pridonijeti pravovremenom povratku inflacije na ciljanu razinu od dva posto. Naši daljnji koraci i dalje će ovisiti o trenutnim podacima, kretanju temeljne inflacije i učinkovitosti naših mjera", objasnio je Vasle, dodavši da će razine kamata biti dovoljno restriktivne sve dok se inflacija vrati na cilj u vrijeme.

Hlađenje gospodarske aktivnosti u europodručju nastavljeno je iu posljednjem kvartalu prošle godine. Uz stalno slabu potražnju i stroge uvjete financiranja, zahlađenje je bilo opće utemeljeno, s pokazateljima koji ukazuju na pad aktivnosti i za proizvodnju i za usluge. Prošlog prosinca inflacija u eurozoni iznosila je 2,9 posto. Rast cijena hrane dodatno je usporen, a temeljna inflacija pala je na 3,4 posto.

Kako je naveo Vasle, kratkoročna kretanja cijena ukazuju na povoljne izglede za nastavak dezinflatornog procesa. "Glavni rizici za dugotrajnu opstojnost povišene inflacije ostaju skučenost tržišta rada i pojačani rast plaća", ustvrdio je.

Brže usporavanje inflacije održava očekivanja tržišnih sudionika da Europska središnja banka (ECB) ove godine dodatno smanji ključne kamatne stope. Prema njegovim riječima, to se očituje u znatno nižim potrebnim prinosima na državne obveznice i obveznice privatnog sektora u odnosu na najviše razine dosegnute krajem listopada prošle godine.

U siječnju je došlo do djelomične konsolidacije prinosa nakon njihova snažnog pada u prethodna dva mjeseca te djelomične korekcije na burzama. Međutim, premije rizika ostaju relativno niske. Sezonski povećani obujam izdavanja državnih obveznica početkom godine ulagači su dobro apsorbirali. Stanje na financijskim tržištima i cijene financijskih instrumenata i dalje odražavaju očekivanja da će središnje banke stabilizirati inflaciju na dva posto bez većih nuspojava za gospodarstvo.

Vijeće ECB-a nije u četvrtak promijenilo kamatne stope za eurozonu, kao što se očekivalo. Središnja kamatna stopa za operacije glavnog refinanciranja tako je ostala na 4,50 posto. Pasivna kamatna stopa, po kojoj banke polažu sredstva kod središnjih banaka eurozone, ostala je na četiri posto, dok je kamata za otvorenu ponudu graničnog kredita ostala na 4,75 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik