Za devet godina BDP u Srbiji uvećan za 50 odsto

Bez autora
May 05 2021

Ove godine se očekuje da Srbija dostigne visinu BDP-a, u apsolutnim brojkama, preko 50 milijardi, što je povećanje do 50 odsto u poslednjih devet godina, budući da je visina BDP-a 2012. godine bila 33,6 milijardi, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Uz to, podsetio je, u međuvremenu su se desile katastrofalne 2014. godina, zbog poplava, i 2020. zbog korona virusa, a Srbija je ipak uspela da napravi rast.

„Za 50 odsto je obim i vrednost svega što u Srbiji napravimo naraslo za svega devet godina i sada više ne pričamo o povratuku na 1989. godinu, jer smo mnogo ispred. I to mnogo govori”, rekao je Vučić za tv Pink.

Predsednik je istakao da je ponosan na uspeh Srbije kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kao i na dogovor sa EU o pomoći u izgradnji pruge do Severne Makedonije, dok se i sa kineskim prijateljima radi mnogo projekata.

Uz pugu Beograd - Niš i dalje ka Severnoj Makedoniji, podsetio je da je počela gradnja Fruškogorskog koridora, a gradiće se i brze saobraćajnice do Požarevca, zatim do Gradišta i Golupca.

Dodao je da Moravski koridor uveliko napreduje, kao i deonice Ruma-Šabac, Kuzmin-Sremska Rač, a uskoro bi, naveo je, trebalo da se završe „papiri” za brzu saobraćajnicu Beograd - Zrenjanin.

„Uskoro bi trebalo da, posle deonice Čačak-Požega, idemo na deonicu auto-puta od Požege ka Arilju, Ivanjici, Sjenici, Dugoj poljani, do granice sa Crnom Gorom. Nadamo se da će Crna Gora pronaći novac da uradi 60 kilometara auto-puta od Boljara do dela puta koji je već izgrađen”, rekao je Vučić.

Srbija dobija drugačiji izgled za devet, deset meseci, podvukao je on.

„Od 2012. do 2021. godine 50 odsto smo uvećali, u apsolutnim brojakama, BDP naše zemlje, ali toliko su uvećane i plate, u realnim brojevima, u nominalnim i više 60 odsto. Penzioneri imaju najveće penzije u istoriji, ali to još nije dovoljno i zato posebno brinemo o njima”, rekao je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
  • LAIK

    May 06 2021
    "Dodao je da Moravski koridor uveliko napreduje" - Toliko napreduje da će, nastavi li napredak ovim tempom, biti gotov za 40, 50, 60,... godina.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik