Za pet godina u FBiH zatvoreno 
je više od dvije tisuće obrta

Bez autora
Feb 21 2016

Budući da se svakodnevno u Federaciji BiH zatvara i po nekoliko poslovnih subjekata, od čega je više od pola obrta, možemo pretpostaviti da bi se uskoro ova vrsta djelatnosti mogla potpuno iskorijeniti. Samo tijekom posljednjih pet godina na prostorima Federacije su iz evidencije brisana 2023 obrta.Naime, dok je 2010. godine broj registriranih obrta u Federaciji BiH iznosio 24.051, u 2014. godini pao je na 22.028 obrta. Obrt kao forma poslovanja ima mnoge pogodnosti.

Za pet godina u FBiH zatvoreno 
je više od dvije tisuće obrtaBudući da se svakodnevno u Federaciji BiH zatvara i po nekoliko poslovnih subjekata, od čega je više od pola obrta, možemo pretpostaviti da bi se uskoro ova vrsta djelatnosti mogla potpuno iskorijeniti.

Samo tijekom posljednjih pet godina na prostorima Federacije su iz evidencije brisana 2023 obrta. Naime, dok je 2010. godine broj registriranih obrta u Federaciji BiH iznosio 24.051, u 2014. godini pao je na 22.028 obrta, pIiše Večernji list BiH.

Obrt kao forma poslovanja ima mnoge pogodnosti. Prije svega, riječ je o troškovima registracije i gašenja, a posebna prednost obrta ogleda se i u mogućnosti da napravite stanku ili radite sezonski. Ukupni troškovi osnivanja obrta danas se kreću oko tisuću maraka, a postupak traje otprilike 15 dana u ovisnosti o kojoj je općini riječ.

Imajući u vidu kako je ovaj oblik djelatnosti iznimno važan, Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o analizi stanja u oblasti obrta za razdoblje od 2010. do 2014. godine.

Također je na toj sjednici Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta obvezno predložiti novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima te načiniti izmjene i dopune pravilnika o obliku i načinu vođenja obrtnog registra te pojednostaviti i skratiti postupak prijave i odjave obrta.

Također, to ministarstvo je zaduženo kreirati i provesti odgovarajuće centralizirane baze subjekata obrta i malih i srednjih poduzeća na razini Federacije BiH preko internetski orijentiranih tehnologija i uspostaviti sustav koji bi mogao biti distribuiran prema općinama u cilju utvrđivanja stvarnog stanja poslovnih subjekata te daljnju nadogradnju za razmjenu podataka između zainteresiranih strana i njihovu učinkovitiju komunikaciju.

Ovo je nužno kao preduvjet za kvalitetnu analizu postojećih resursa i uočavanje aktualnih trendova kako bi bilo omogućeno kvalitetnije planiranje i provođenje lokalnih razvojnih politika i unapređenje uvjeta privređivanja i praćenja njihove realizacije. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik