Završni računi ne mogu na papiru

Bez autora
Feb 21 2016

Od ovog februara sve firme i preduzetnici, koje slovo zakona obavezuje da predaju svoje finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, to moraju da učine isključivo u elektronskom obliku, prethodno potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom direktora.Obveznici koji predaju finansijske izveštaje moraju da imaju ispunjena tri uslova: trajnu internet-konekciju, osrednji računar i kvalifikovani elektronski potpis zakonskog zastupnika. Više od 150.000 preduzeća i preduzetnika koji nisu "paušalci" imaju obavezu da do kraja februara predaju Agenciji za privredne registre svoje finansijske izveštaje za potrebe države.

Završni računi ne mogu na papiruOd ovog februara sve firme i preduzetnici, koje slovo zakona obavezuje da predaju svoje finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, to moraju da učine isključivo u elektronskom obliku, prethodno potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom direktora.

- Obveznici koji predaju finansijske izveštaje moraju da imaju ispunjena tri uslova: trajnu internet-konekciju, osrednji računar i kvalifikovani elektronski potpis zakonskog zastupnika - ukazala je juče Ružica Stamenković, registrator Registra finansijskih izveštaja u APR.

Više od 150.000 preduzeća i preduzetnika koji nisu "paušalci" imaju obavezu da do kraja februara predaju Agenciji za privredne registre svoje finansijske izveštaje za potrebe države. Reč je o bilansu stanja, bilansu uspeha i statističkom izveštaju.

- Do sada je preko posebnog informacionog sistema APR primljeno više od 13.000 izveštaja, a za nešto više od 46.000 izveštaja se unose podaci i dokumenta u sistem. Tek kad zakonski zastupnik stavi elektronski potpis na uneti izveštaj i priloženu dokumentaciju, smatraće se da je izveštaj dostavljen u skladu sa zakonom. Izveštaje dostavljene u papiru APR neće obrađivati - istakla je Stamenkovićeva.

Takođe, obveznici koji tokom prošle godine nisu imali ni dinar prometa, nemaju imovine, niti obaveze, moraju APR-u u narednih deset dana da dostave tzv. Izjavu o neaktivnosti, što će ih osloboditi obaveze podnošenja redovnih finansijskih izveštaja, za šta je rok 30. jun.

E - potpis

Kvalifikovane elektronske potpise u Srbiji izdaje pet sertifikacionih tela. To su : JP Pošta Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora Srbije, "Halkom" Beograd i "E-smart" Beograd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik