30 godina rada TE "Pljevlja"

Bez autora
Oct 24 2012

Termoelektrana Pljevlja je prve kilovatsate električne energije proizvela 21. oktobra 1982. godine, od kada godišnje u prosjeku proizvodi 951 GWh, odnosno 25 odsto od ukupnih potreba Crne Gore za električnom energijom. Za 30 godina rada TE "Pljevlja " je prozvela 26 285 GWh električne energije. Tokom protekle tri decenije ovaj proizvodni objekat je stekao i opravdao poziciju stuba elektroenergetske sistema, naročito tokom hidrološki nepovoljnih godina, kakva je npr. bila i 2011. g., kada je TE "Pljevlja" ostvarila proizvodni rekord od 1452 GWh i podmirila rekordnih 34,4 odsto od ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom. Svjedoci smo stabilnosti elektroenergetskog sistema i tokom ove zime kada su sve zemlje u okruženju i regionu bile prinuđene da uvedu restriktivno snabdijevanje, a Crna Gora je to uspjela da izbjegne. Najveću zahvalnost za to dugujemo TE Pljevlja, koja je radila punim kapacitetom i još jednom pokazala i dokazala da je pouzdan oslonac elektroenergetskog sistema Crne Gore.

30 godina rada TE "Pljevlja"Termoelektrana Pljevlja je prve kilovatsate električne energije proizvela 21. oktobra 1982. godine, od kada godišnje u prosjeku proizvodi 951 GWh, odnosno 25 odsto od ukupnih potreba Crne Gore za električnom energijom. Za 30 godina rada TE "Pljevlja " je prozvela 26 285 GWh električne energije , saopšteno je Portalu Analitika iz EPCG.

Ističući strateški značaj ovog energetskog objekta za stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore, ali i sveukupni razvoj crnogorske privrede i opštine Pljevlja, izvršni direktor, Enrico Malerba je podvukao: "Tokom protekle tri decenije ovaj proizvodni objekat je stekao i opravdao poziciju stuba elektroenergetske sistema, naročito tokom hidrološki nepovoljnih godina, kakva je npr. bila i 2011. g., kada je TE "Pljevlja" ostvarila proizvodni rekord od 1452 GWh i podmirila rekordnih 34,4 odsto od ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom. Svjedoci smo stabilnosti elektroenergetskog sistema i tokom ove zime kada su sve zemlje u okruženju i regionu bile prinuđene da uvedu restriktivno snabdijevanje, a Crna Gora je to uspjela da izbjegne. Najveću zahvalnost za to dugujemo TE Pljevlja, koja je radila punim kapacitetom i još jednom pokazala i dokazala da je pouzdan oslonac elektroenergetskog sistema Crne Gore".

U protekloj deceniji, tačnije od 2001. g., izvršena su najveća ulaganja u TE Pljevlja, koja su dala značajne efekte u pogledu povećanja pouzdanosti rada Elektrane i povećanja godišnje proizvodnje.

'U prethodnoj deceniji je kroz investicije, vrijedne preko 50 miliona eura, izvršena: rekonstrukcija kotla, zamjena elektrofilterskog postrojenja, sistema upravljanja i modernizacija turbine, remont turbine, kotlovskog postrojenja, kao i remont sistema dopreme uglja, mazutne stanice, remont postrojenja za transport pepela i šljake. Očekujemo da tokom narednih četiri do pet godina postrojenja TE neće zahtijevati veća ulaganja osim onih tekućih, upravo zahvaljujući kontinuiranom investiranju u održavanje pouzdanosti Termoelektrane', naglasio je Luka Jovanović, direktor TE Pljevlja.

Zamjenom filtera u Termoelektrani Pljevlja prije dvije godine, emisija čestica iz dimnih gasova se smanjila skoro deset puta u odnosu na period prije 2008. godine. Izvršni direktor, Enrico Malerba, najavio je velika ulaganja u oblasti zaštite životne sredine u narednom periodu: "Ovom prilikom mogu sa zadovoljstvom da najavim da EPCG u bliskoj budućnosti planira da preduzme dalje mjere zaštite vazduha koje obuhvataju gradnju postrojenja za prečišćavanje dimnih gasova, tj. za odsumporavnje i dentrifikaciju. Za ove poslove planirana su značajna sredstava. Pored zaštite vazduha, planirane su i investicije u zaštitu voda, tj. biće realizovan sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Sve ove aktivnosti su u funkciji dovođenja ovog energetskog objekta u potpunu saglanost sa zahtjevima EU u pogledu uticaja na životnu sredinu.'

Termoelektrana trenutno zapošljava oko 250 radnika, koji lojalnim i odgovornim odnosom prema poslu doprinose pouzdanom radu ovog strateški važnog elektroenergetskog objekta za Crnu Goru. Na svečanosti povodom obilježavanja 30 godina rada Termoelektrane proglašen je i najbolji radnik, Šljukić Vojimir, koji je radni odnos u TE "Pljevlja" zasnovao još 1980., u svojstvu pripravnika, a trenutno obavlja poslove Vođe smjene dopreme uglja. Najboljem radniku nagradu je uručio direktor Direkcije za ljudske resurse, Ranko Vojinović.

Orjentacija Elektroprivrede Crne Gore je nastavak odgovornog poslovanja i ulaganja u projekte koji će obezbijediti veću proizvodnu moć Elektrane, kontinuitet u ispunjavanju savremenih tehnoloških i ekoloških standarda, a samim tim i bolji životni komfor za stanovnike Pljevalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik