A2A ne odustaje od zacrtanih investicija u EPCG

Bez autora
Sep 15 2011

Italijanska kompanija A2A neće odustati od zacrtanih investicija u crnogorsku Elektroprivredu, iako je nedavno promjenjen izvorni sporazum u dijelu preuzimanja kontrole nad EPCG. Dogovorene izmjene sporazuma sa Vladom ne predstavljaju izlaznu strategiju za A2A. Korekcije sporazuma bile su neophodne zbog političkih promjena u Crnoj Gori. A2A, koja posjeduje 43,7 odsto EPCG, 2009. je sa Vladom parafirala ugovor o dokapitalizaciji EPCG kojim su definisani uslovi za sticanje većinskog vlasništva. U memorandumu o razumijevalju potpisanom početkom avgusta A2A js pristala da se odrekne prava na sticanje kontrolnog paketa, dok se država odrekla prava na kupovinu udjela koji posjeduje italijanska kompanija. EPCG generiše većinu proizvodnje iz hidro izvora, što nam odgovara jer smo zainteresovani isključivo za uvoz čiste energije, što će biti omogućeno izgradnjom podmorskog energetskog kabla između Peskare i Tivta.

A2A ne odustaje od zacrtanih investicija u EPCGItalijanska kompanija A2A neće odustati od zacrtanih investicija u crnogorsku Elektroprivredu, iako je nedavno promjenjen izvorni sporazum u dijelu preuzimanja kontrole nad EPCG, izjavio je predsjednik odbora direktora A2A Giuliano Zuccoli italijanskim medijima piše Dan.

- Dogovorene izmjene sporazuma sa Vladom ne predstavljaju izlaznu strategiju za A2A. Korekcije sporazuma bile su neophodne zbog političkih promjena u Crnoj Gori - naveo je Zuccoli.

A2A, koja posjeduje 43,7 odsto EPCG, 2009. je sa Vladom parafirala ugovor o dokapitalizaciji EPCG kojim su definisani uslovi za sticanje većinskog vlasništva. U memorandumu o razumijevalju potpisanom početkom avgusta A2A js pristala da se odrekne prava na sticanje kontrolnog paketa, dok se država odrekla prava na kupovinu udjela koji posjeduje italijanska kompanija.

- EPCG generiše većinu proizvodnje iz hidro izvora, što nam odgovara jer smo zainteresovani isključivo za uvoz čiste energije, što će biti omogućeno izgradnjom podmorskog energetskog kabla između Peskare i Tivta - podvukao je Zuccoli.

A2A, koja zajedno sa francuskim EDF-om kontroliše drugu po velnčini italijansku energetsku kompaniju Edison, najavila je da će tražiti partnera u Crnoj Gori za odlaganje otpada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik