AERS: Gas neće poskupeti do oktobra

Bez autora
Aug 25 2011

Gas u Srbiji neće poskupeti do oktobra, rečeno je u Agenciji za energetiku Srbije (AERS). AERS-u su kazali da će vrlo brzo dati svoje mišljenje na zahtev "Srbijagasa" da gas poskupi u proseku za 15,3 odsto, ali, kako su naglasili, konačnu odluku o poskupljenju tog energenta donosi Vlada Srbije.Nove cene gasa, ukoliko Vlada Srbije da saglasnost, ne mogu se primeniti do oktobra 2011. godine, jer se istovremeno moraju doneti odluke o cenama za kupce i svih ostalih 35 distributera gasa, kojima "Srbijagas" prodaje taj energent, a taj postupak zahteva dodatno vreme...

AERS: Gas neće poskupeti do oktobraGas u Srbiji neće poskupeti do oktobra, rečeno je u Agenciji za energetiku Srbije (AERS).

AERS-u su kazali da će vrlo brzo dati svoje mišljenje na zahtev "Srbijagasa" da gas poskupi u proseku za 15,3 odsto, ali, kako su naglasili, konačnu odluku o poskupljenju tog energenta donosi Vlada Srbije.

"Nove cene gasa, ukoliko Vlada Srbije da saglasnost, ne mogu se primeniti do oktobra 2011. godine, jer se istovremeno moraju doneti odluke o cenama za kupce i svih ostalih 35 distributera gasa, kojima 'Srbijagas' prodaje taj energent, a taj postupak zahteva dodatno vreme", kazali su u AERS-u.

U Agenciji za energetiku, koja je nezavisno regulatorno telo, rečeno je da je "Srbijagas" predložio povećanje cena gasa za domaćinstva od 11,1 odsto, za toplane na srednjem pritisku 12,1 odsto, a za ostale tarifne kupce izmedju 11,9 i 16,5 odsto. 

"Ove promene cena se ne odnose na kvalifikovane kupce koji troše preko 40 odsto ukupnog gasa u Srbiji i oni dok su u tom statusu, slobodno ugovaraju cene gasa", objasnili su u AERS-u. 

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je ranije da će gas u Srbiji najverovatnije poskupeti za 15 odsto, odnosno za 10 do 12 odsto za domaćinstva, naglašavajući da bi realno trebao da poskupi za oko 30 odsto, ali da Vlada Srbije to neće dozvoliti, jer bi se time narušila makroekonomska stabilnost zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik