Agrokor ulaže milijardu kuna u bioplinska postrojenja

Bez autora
Jun 28 2011

U Agrokoru je danas potpisan Ugovor za izgradnju prvog bioplinskog postrojenja instalirane snage 1 MW između tvrtki GH-Holding iz Slovenije i Agrokor energije. Prvo Agrokorovo bioplinsko postrojenje bit će izgrađeno na lokaciji Gradec kraj Vrbovca. Plan Agrokor energije je izgradnja bioplinskih postrojenja ukupne instalirane snage cca 30 MW u slijedećih pet godina. Procijenjena vrijednost investicije za ovaj projekt iznosi jednu milijardu kuna. Početak je to velikog Agrokorovog projekta gradnje bioplinskih postrojenja na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji. Osposobljavanjem farmi da se same rješavaju otpada će se ne samo uštedjeti na troškovima njegovog zbrinjavanja već će se i vlastitom proizvodnjom podmiriti dio troškova energije, što je iznimno važno za održavanje konkurentnosti proizvodnje. Uz bioplin kao nusproizvod nastaje i toplinska energija koja se može koristiti za plasteničku proizvodnju i sušare te organsko gnjojivo.

Agrokor ulaže milijardu kuna u bioplinska postrojenjaU Agrokoru je danas potpisan Ugovor za izgradnju prvog bioplinskog postrojenja instalirane snage 1 MW između tvrtki GH-Holding iz Slovenije i Agrokor energije, objavio je hrvatski koncern.

Prvo Agrokorovo bioplinsko postrojenje bit će izgrađeno na lokaciji Gradec kraj Vrbovca. Plan Agrokor energije je izgradnja bioplinskih postrojenja ukupne instalirane snage cca 30 MW u slijedećih pet godina. Procijenjena vrijednost investicije za ovaj projekt iznosi jednu milijardu kuna, izvijestili su iz koncerna na čijem je čelu Ivica Todorić.

Početak je to velikog Agrokorovog projekta gradnje bioplinskih postrojenja na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji. Osposobljavanjem farmi da se same rješavaju otpada će se ne samo uštedjeti na troškovima njegovog zbrinjavanja već će se i vlastitom proizvodnjom podmiriti dio troškova energije, što je iznimno važno za održavanje konkurentnosti proizvodnje, ističu iz Agrokora. Uz bioplin kao nusproizvod nastaje i toplinska energija koja se može koristiti za plasteničku proizvodnju i sušare te organsko gnjojivo.

Partner Agrokora u realizaciji ovog projekta je GH Holding- slovenski građevinski holding koji ima višegodišnje iskustvo u realizaciji cijelog niza građevinskih, ekoloških i energetskih projekata te izgradnji bioplinskih postrojenja. Početak izgradnje bioplinskih postrojenja u skladu je sa Agrokorovom strategijom poslovanja na načelima održivog razvoja, koji se svakodnevno implementiraju u sve segmente poslovanja, ističu iz hrvatskog koncerna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik