APOS: Neracionalna upotreba električne energije u Srbiji

Bez autora
Mar 05 2014

Prosečna potrošnja električne energije u Srbiji iznosi od 150 do 200 kilovatčasova po kvadratnom metru godišnje, što je tri do četiri puta više od evropskog proseka, pokazalo je istraživanje Asocijacije potrosača Srbije. Prema analizama, u oko 60 odsto slučajeva emisija štetnih gasova u atmosferu odlazi od domaćinstava, a čak 90 odsto zgrada nije energetski efikasno. Osim toga, smatraju u APOS-u, u Srbiji postoji i nedovoljna podrška sektoru privrede, jer nisu smanjene stope poreza u grupi proizvoda i usluga u vezi sa energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije. Uloga države je velika u podsticanju potrošača da se odgovornije odnose prema potrošnji energije, jer energetska efikasnost nije samo štednja, već racionalno korišćenje, unapređenje životnog standarda, uz zaštitu prirode i ekonomski razvoj kroz ulaganje u proizvodnju i primenu resursa koji doprinose energetskoj efikasnosti, navode u APOS-u.

APOS: Neracionalna upotreba električne energije u SrbijiProsečna potrošnja električne energije u Srbiji iznosi od 150 do 200 kilovatčasova po kvadratnom metru godišnje, što je tri do četiri puta više od evropskog proseka, pokazalo je istraživanje Asocijacije potrosača Srbije.

Prema analizama, u oko 60 odsto slučajeva emisija štetnih gasova u atmosferu odlazi od domaćinstava, a čak 90 odsto zgrada nije energetski efikasno.

Osim toga, smatraju u APOS-u, u Srbiji postoji i nedovoljna podrška sektoru privrede, jer nisu smanjene stope poreza u grupi proizvoda i usluga u vezi sa energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije.

- Uloga države je velika u podsticanju potrošača da se odgovornije odnose prema potrošnji energije, jer energetska efikasnost nije samo štednja, već racionalno korišćenje, unapređenje životnog standarda, uz zaštitu prirode i ekonomski razvoj kroz ulaganje u proizvodnju i primenu resursa koji doprinose energetskoj efikasnosti - navode u APOS-u.

U ovom udruženju smatraju da će Srbija u narednih nekoliko godina morati da se bavi ovim pitanjima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik