Australija uvodi porez za zagađivače okoline

Bez autora
Jul 11 2011

Oko 500 australijskih kompanija, najvećih zagađivača okoline, obuhvaćeno je najnovijim planom Vlade da uvede porez na emisiju ugljen dioksida. Iznos poreza iznosiće 23 australska dolara (oko 18 evra) po toni ispuštenih gasova i počeće se primenjivati od početka sledeće godine.Iz ove uredbe biće izuzeti vozači, osim za teške kamione, i poljoprivrednici. Sredstva prikupljena ovim porezom Vlada namerava utrošiti na smanjenje poreza na osobe sa niskim i srednjim primanjima kao i za povećanje državnih penzija i socijalnih davanja.

Australija uvodi porez za zagađivače okolineOko 500 australijskih kompanija, najvećih zagađivača okoline, obuhvaćeno je najnovijim planom Vlade da uvede porez na emisiju ugljen dioksida.

Iznos poreza iznosiće 23 australska dolara (oko 18 evra) po toni ispuštenih gasova i počeće se primenjivati od početka sledeće godine.

Iz ove uredbe biće izuzeti vozači, osim za teške kamione, i poljoprivrednici.

Sredstva prikupljena ovim porezom Vlada namerava utrošiti na smanjenje poreza na osobe sa niskim i srednjim primanjima kao i za povećanje državnih penzija i socijalnih davanja.
 
Australija 80 odsto električne energije dobiva iz uglja i zemlja je sa najvećom količinom ispuštenog ugljen dioksida po glavi stanovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik