Austrija u Južnom toku

Bez autora
Apr 29 2014

Gasprom je potpisao memorandum o izgradnji dela Južnog toka u Austriji, rekao je danas šef Gasproma Aleksej Miler. Austrija je odlučila da se vrati u projekat Južni tok. Ta zemlja je prvobitno podržala odluku da učestvuje u projektu i 2010. godne OMV je sa Gaspromom potpisao osnovni sporazum o saradnji.Međutim, OMV se zatim priključio alternativnom projektu Nabuko, koji predviđa isporuke gasa iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država u Austriju i Nemačku.

Austrija u Južnom tokuGasprom je potpisao memorandum o izgradnji dela Južnog toka u Austriji, rekao je danas šef Gasproma Aleksej Miler televiziji Rusija 24.

Kako je ranije preneo je Itar tas, Austrija je odlučila da se vrati u projekat Južni tok.

Ta zemlja je prvobitno podržala odluku da učestvuje u projektu i 2010. godne OMV je sa Gaspromom potpisao osnovni sporazum o saradnji.

Međutim, OMV se zatim priključio alternativnom projektu Nabuko, koji predviđa isporuke gasa iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država u Austriju i Nemačku.

Nakon zamrzavanja tog projekta, Gasprom se, prema rečima zamenika predsednika ruske kompanije Aleksandra Medvedeva, vratio razmatranju učešća Austrije u projektu Južni tok, s tim da krajnja tačka tog gasovoda i dalje ostaje Italija.

Kompanija OMV je više od 40 godine glavni partner Gasproma u Austriji. Prošle godine je Gasprom posredstvom OMV-a isporučio 5,23 milijarde kubnih metara gasa, podsetio je Itar tas.

Kompanija Saut strim transport je danas zaključila ugovore o izgradnji druge linije morskog dela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom Alseas o radovima na postavljanju gasovoda u morskim dubinama i sa italijanskom firmom Saipem za pružanje usluga u toku izgradnje.

Kako je saopštio Gasprom, u skladu sa ugovorom, Alseas treba po morskom dnu da postavi skoro 900 kilometara cevi.

Saipem će, pri postavljanju druge linije gasovoda, pružati usluge inžinjersko-tehničkih radova, upravljanja skladišnim terminalima za čuvanje cevi i spajanja morskog dela gasovoda sa gasovodom na obali, preneo je Itar tas.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik juče je o ocenio da pnovnim uključivanjem Austrije u projekt gasovoda Južni tok Slovenija gubi važan adut u pregovorima sa Gaspromom, jer njena trasa prestaje da bude jedina moguća u povezivanju gasovoda iz Mađarske prema Italiji, objavio je juče

"Nakon što se u projekt sada i službeno uključila Austrija, jako se povećao rizik da Rusi još pre početka gradnje gasovoda iz projekta ispuste Sloveniju", naveo je taj list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik