Berane ima najbolji potencijal za proizvodnju struje

Bez autora
Mar 31 2011

Berane, Mojkovac, Andrijevica, Plav i Rožaje imaju velike mogućnosti za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana, ocijenjeno je juče u Podgorici prilikom uručivanja prefizibiliti studija predstavnicima ovih sjevernih opština. Studiju su uradili Evropska banka za obnovu i razvoj i Ministarstvo finansija Češke. Studija je pokazala da od ovih opština Berane ima najbolji potencijal za proizvodnju električne energije iz vodotoka. Prosjek protoka u svim opštinama je 100 litara u sekundi a u beranskim vodotocima 200 litara. To znači da bi u ovoj opštini sa jednom turbinom moglo da se proizvede 190 kilovata, što je desetak puta više nego u Češkoj. Male HE na vodotocima u ovim opštinama mogle bi da rade 365 dana u godini.

Berane ima najbolji potencijal za proizvodnju strujeBerane, Mojkovac, Andrijevica, Plav i Rožaje imaju velike mogućnosti za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana, ocijenjeno je juče u Podgorici prilikom uručivanja prefizibiliti studija predstavnicima ovih sjevernih opština.

Studiju su uradili Evropska banka za obnovu i razvoj i Ministarstvo finansija Češke. Studija je pokazala da od ovih opština Berane ima najbolji potencijal za proizvodnju električne energije iz vodotoka.

Prosjek protoka u svim opštinama je 100 litara u sekundi a u beranskim vodotocima 200 litara.

"To znači da bi u ovoj opštini sa jednom turbinom moglo da se proizvede 190 kilovata, što je desetak puta više nego u Češkoj“, saopštili su predstavnici češkog ministarstva finansija i EBRD.

Male HE na vodotocima u ovim opštinama mogle bi da rade 365 dana u godini. Investicije u turbine bi se, sudeći po analizama, vratile u prosjeku za dvije do tri godine. U Beranama najprije, za svega godinu a u Murini najkasnije za 12 godina ocijenio je predstavnik češkog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik