BH gas i Plinacro: Potpisano pismo namjere

Bez autora
Apr 06 2011

Članovi uprava kompanije BH gas iz Sarajeva i hrvatske kompanije Plinacro danas su u Dubrovniku potpisali pismo namjere kojim je dogovorena saradnja između dviju kompanija u koordiniranju zajedničkih aktivnosti u vezi s interkonekcijom transportnih gasnih sistema BiH i Hrvatske. Pismo namjere predstavlja nastavak saradnje dviju kompanija, a nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između BH gasa i Plinacroa 2006. godine. S obzirom na to da su obje kompanije zadužene za održavanje, razvoj i izgradnju transportnih sistema unutar svojih zemalja, pismo namjere izražava spremnost obje kompanije na pripremi projekta povezivanja transportnih sistema BiH i Hrvatske.

BH gas i Plinacro: Potpisano pismo namjereČlanovi uprava kompanije BH gas iz Sarajeva i hrvatske kompanije Plinacro danas su u Dubrovniku potpisali pismo namjere kojim je dogovorena saradnja između dviju kompanija u koordiniranju zajedničkih aktivnosti u vezi s interkonekcijom transportnih gasnih sistema BiH i Hrvatske.

Pismo namjere predstavlja nastavak saradnje dviju kompanija, a nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između BH gasa i Plinacroa 2006. godine.

S obzirom na to da su obje kompanije zadužene za održavanje, razvoj i izgradnju transportnih sistema unutar svojih zemalja, pismo namjere izražava spremnost obje kompanije na pripremi projekta povezivanja transportnih sistema BiH i Hrvatske.

Riječ je o pravcima Lička Jesenica - Tržac (hrvatska strana), odnosno Tržac - Bosanska Krupa, s pripadajućim odvojcima prema Bihaću i Velikoj Kladuši (bh. strana), Ploče - Čapljina - Mostar - Konjic - Sarajevo, odnosno Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislav-Grad - Šuica - Kupres - Bugojno - Travnik, Slobodnica - Bosanski Brod (hrvatska strana), odnosno Bosanski Brod - Zenica (bh. strana). Hrvatska je sa svoje strane navedene tačke interkonekcije uvrstila u petogodišnji strateški energetski dokument pod nazivom Plan razvoja plinskog transportnog sustava Hrvatske 2010-14. te time zvanično potvrdila opredijeljenost ovoj saradnji.

S druge strane, BH gas, kao kompanija u 100 posto vlasništvu Vlade Federacije BiH, okončao je sve pripremne aktivnosti koje uključuju i izradu relevantnih studija po pitanju samih trasa/interkonekcije, te, u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama, razmotrio finansijsku konstrukciju projekata. U narednom periodu predstoji zvanično očitovanje vlasnika BH gasa, kako bi se pristupilo operativnoj realizaciji projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik