"BH Gas" predao krivičnu prijavu zbog prelaska na "Turski tok"

Bez autora
Apr 05 2021

„BH Gas“ je podnio krivičnu prijavu nakon samoinicijativne odluke „Energoinvesta“ o promjeni transportnog puta plina i nasilnog onemogućavanja „BH-Gasa“ u izvršavanju radnih zadataka, navodi se u saopćenju ove kompanije koje potpisuje direktor Jasmin Salkić.

Pojašnjeno je da je krivična prijava Federalnoj upravi policije.

Obimna dokumentacija

- Tom prilikom predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje „Energoinvesta“ uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila 2021. godine upravlja “Transportgas“ Srbija i „Gas Promet“ Pale. O ovome su predati dokazi FUP-u – pojasnili su.

Dodali su da „druga država vodi gasni sistem FBiH“.

- Pored ovoga FUP-u je dokumentovano da niti FGSZ, niti „Transportgas“ Srbija nisu prihvatili argument „Energoinvesta“ da se ugovori na „starom“ transportnom putu raskinu iz razloga više sile. Znači, ugovori su važeći sa inotransporterima i izvršeni su zakupi na tim sistemima, ali je „Energoinvest“ i pored te činjenice promijenio transportni put. Pored ovako iznesenih činjenica opisane su i sve radnje koje su dovele do ovakvih djelovanja, a posebno dešavanja prije potpisa Aneksa ugovora sa „Gazprom Exportom“ jer „Gazprom“ nije tražio prelazak na „Turski tok“ zbog ekonomskih razloga već zbog političkih razloga i to je jasno rečeno na online sastanku prije samog potpisa Aneksa. „BH-Gas“ je tada tražio da se obavijesti Vlada FBiH o ovome, ali „Energoinvest“ to nije učinio i bez supotpisa „BH-Gasa“ potpisao je Aneks 85 – navodi se.

Prema navodima „BH Gasa“ daljnja dešavanja su vezana za ugrožavanje sigurnosti snabdijevanja jer je „Energoinvest“ izbacio „BH-Gas“ iz poslova nominacije i narudžbi plina tako da je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu „BH-Gasa“.

Igre na transportnom sistemu

- O svim dešavanjima i igrama na transportnom sistemu „BH-Gas“ će danas dopuniti krivičnu prijavu sa dokazima dešavanja na sistemu. Sistem bilježi svaki sat šta se dešava na sistemu, a kamere bilježe i ko ulazi u dispečerski centar. Ovaj segment kamera će biti podrobno objašnjen FUP-u jer ne mogu narudžbe gasa biti zasnovane na dojavama pojedinih zaposlenika BH-Gasa (sumnja) ili na vođenju ovih poslova iz susjedne zemlje. Svim ovim dešavanjima narušen je suverenitet BiH i „Energoinvest“ je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra. „BH-Gas“ je kompletan transportni sistem u FBiH sa automatskog vođenja prebacio na ručno čime je omogućeno da potrošači duži vremenski period imaju prirodni gas, odnosno iz sistema se preuzima prirodni gas bez sigurnosnog automatskog vođenja – ističe se u saopćenju.

Dodaje se da odlučno odbacuju navode o „Energoinvesta“ o nekakvim interesima „BH-Gasa“ prema FGSZ.

- Želimo reći da raskid ugovora sa FGSZ iznosi 23 miliona dolara i da ne želimo da ovo plate građani FBiH. Kako sada stvari stoje platit će, jer je „Energoinvest“ bez rješavanja prethodnog pitanja krenuo u proces prelaska na tzv. „Turski tok“, a pri tome obmanjujući Vladu FBiH i javnost o prisili prelaska jer Beregovo kao primopredajno mjesto radi i radit će i to je argument i FGSZ. Na kraju, BH-Gas za sve izneseno u ovom saopćenju ima dokaze i iste je predao i predat će FUP-u, ali ono što je žalosno je to da susjedna država vodi gasni sistem FBiH i da se „BH-Gasu“ ne dozvoljava da izvršava redovne radne zadatke. Vlada FBiH je 1. aprila 2021. godine zadužila FMERI da dostavi sve dopise „Energoinvesta“ i „BH-Gasa“ federalnom tužilaštvu i „BH-Gas“ sa radošću jedva čeka da se akteri svih ovih dešavanja procesuiraju uz analizu svih dešavanja na transportnom sistemu i obaveza po ugovorima koje je Energoinvest potpisao nikad ne osporavajući bilo koje rješenje iz istih – zaključili su.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik