BH-Gas radi na osiguranju alternativnih izvora prirodnog gasa za BiH

Bez autora
Feb 10 2011

BH-Gas je započeo intenzivne aktivnosti radi uspostavljanja saradnje s azerbejdžanskom kompanijom SOCAR, kao jednom od partnera u Shah Deniz 2 projektu. Na ovakav korak u ovoj kompaniji su se odlučili po potpisivanju sporazuma o snabdijevanju prirodnim gasom između EU i Azerbejdžana, a sve radi smanjenja ovisnosti o ruskim isporukama prirodnim gasom za evropsko tržište. BH-Gas je nedavno održao i sastanak s pregovaračkim timom u projektu Shah Deniz 2, odnosno predstavnicima kompanija SOCAR (Azerbejdžan), BP (Turska, Engleska, Azerbejdžan), Statoil (Norveška) i Total (Francuska). Eksploatacija Shah Deniz gasnog polja je predviđena u dvije faze, pri čemu je implementacija druge faze kapaciteta 16 milijardi m3 gasa predviđena za 2017...

BH-Gas radi na osiguranju alternativnih izvora prirodnog gasa za BiHBH-Gas je započeo intenzivne aktivnosti radi uspostavljanja saradnje s azerbejdžanskom kompanijom SOCAR, kao jednom od partnera u Shah Deniz 2 projektu.

Na ovakav korak, kako stoji u saopćenju BH-Gasa, u ovoj kompaniji su se odlučili po potpisivanju sporazuma o snabdijevanju prirodnim gasom između EU i Azerbejdžana, a sve radi smanjenja ovisnosti o ruskim isporukama prirodnim gasom za evropsko tržište.

Kako se dodaje, BH-Gas je nedavno održao i sastanak s pregovaračkim timom u projektu Shah Deniz 2, odnosno predstavnicima kompanija SOCAR (Azerbejdžan), BP (Turska, Engleska, Azerbejdžan), Statoil (Norveška) i Total (Francuska).

Eksploatacija Shah Deniz gasnog polja je predviđena u dvije faze, pri čemu je implementacija druge faze kapaciteta 16 milijardi m3 gasa predviđena za 2017.

Trenutno se kapacitet od 8,6 milijardi m3 prirodnog gasa izvozi za Tursku (6,3 milijarde m3), Azerbejdžan (1,5 milijardi m3) i Gruziju (0,8 milijardi m3).

Kako se navodi u saopćenju BH-Gasa, kompanija SOCAR isporučuje određene količine prirodnog gasa i za ruski Gazprom, što ujedno ukazuje na potencijal gasnih polja kojima raspolaže ta kompanija.

Tokom sastanka razgovarano je i o mogućnostima i uvjetima uključivanja BH-Gasa, odnosno gasnog tržišta BiH u sam projekt te o mogućim tačkama primopredaje u slučaju postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma.

- U pogledu primopredajnih tačaka razmotrene su dvije opcije i to tursko-bugarska i tursko-grčka granica, pri čemu je prva opcija realističnija za BiH imajući u vidu planiranu interkonekciju između Srbije i Bugarske. Vezano za planirane gasne koridore, razgovarano je o projektima Nabucco i Trans Adriatic Pipeline (TAP), kao mogućim projektima koji će biti snabdjevani iz ovog gasnog polja, kaže se u saopćenju BH-Gasa.

Naglašeno je i od SOCAR-a da projekt TAP, shodno postojećim planovima, predstavlja realnu varijantu, a za koji se trenutno izrađuje studija koja će utvrditi osnovne ekonomske i tehničke parametre projekta.

Nadalje, to je povoljna opcija za BiH, s obzirom na to da je potpisivanjem Aneksa Ministarske deklaracije u decembru 2008. postala jedna od punopravnih partnerica u projektu Jadransko-jonske incijative, čiji sastavni dio čini TAP projekt.

Iz tog razloga je BH-Gas tokom prošle godine okončao izradu predinvesticione studije gasifikacije triju kantona u Hercegovini radi interkonekcije s hrvatskom transportnom gasnom mrežom iz pravca Splita prema srednjoj Bosni.

S druge strane, u slučaju implementacije projekta Nabucco, postojećim planovima izgradnje gasovoda Bosanski Brod-Zenica, koji bi se dalje konektovao na već izgrađeni gasovod Donji Miholjac-Slavonski Brod, osigurao bi se priključak na ovaj gasni koridor.

- Ovo predstavlja značajan iskorak u kontekstu diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnog gasa za BiH te će u narednom periodu tehničke službe obje kompanije nastaviti saradnju, a sve radi definiranja svih neophodnih segmenata i implementacije ove saradnje, kaže se u saopćenju BH-Gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik