BiH regionalni lider u oblasti energetike

Bez autora
Mar 29 2010

BiH je jedina zemlja u regionu koja izvozi struju i ima još 64 odsto neiskorišćene hidroenergije, zbog čega je u mogućnosti da postane važan igrač na polju energetike, jer ima najveće izvozne potencijale. Susjednim državama iz regiona nedostaje struje i BiH bi tu mogla da bude jedan od krupnih izvoznika, kao i da je oblast energetike ključna za BiH. Osim toga, tu je i solarna energija i energija iz vjetra, koje su izuzetno važne. Za takve projekte postoje sredstva iz IPA fondova EU vrijedna nekoliko miliona evra, a na raspolaganju BiH stoje i drugi fondovi i krediti Evropske banke za obnovu i razvoj, te Svjetske banke. BiH bi mogla da postane važan faktor na tržištu energije, čak i kao potencijalni kandidat za članstvo u EU.

BiH regionalni lider u oblasti energetikeBiH je jedina zemlja u regionu koja izvozi struju i ima još 64 odsto neiskorišćene hidroenergije, zbog čega je u mogućnosti da postane važan igrač na polju energetike, jer ima najveće izvozne potencijale.

Rekao je to juče u Sarajevu tokom sesije "Energija i okolina: stanje obnovljivih energetskih resursa i energetske efikasnosti BiH" visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, prenijela je Srna.

On je dodao da susjednim državama iz regiona nedostaje struje i BiH bi tu mogla da bude jedan od krupnih izvoznika, kao i da je oblast energetike ključna za BiH.

- Osim toga, tu je i solarna energija i energija iz vjetra, koje su izuzetno važne - istakao je Incko.

Naglasio je da za takve projekte postoje sredstva iz IPA fondova EU vrijedna nekoliko miliona evra, a na raspolaganju BiH stoje i drugi fondovi i krediti Evropske banke za obnovu i razvoj, te Svjetske banke.

Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg istakao je da bi BiH mogla da postane važan faktor na tržištu energije, čak i kao potencijalni kandidat za članstvo u EU.

Sesija o energiji i životnoj sredini predstavlja prvu od pet sesija koje se održavaju u organizaciji Inicijative "Građani za Evropu", koja predstavlja mrežu nevladinih organizacija iz cijele BiH.

Tokom sesije predstavljen je istraživački dokument "Stanje obnovljive energije i energetske efikasnosti u BiH".

Cilj sesija, čiji je pokrovitelj Kancelarija visokog predstavnika u BiH i Švedska razvojna agencija, je unapređenje kvaliteta dijaloga civilnog društva i političkih stranaka o ključnim temama za proces evropskih integracija BiH u EU.

Standard

Valentin Incko je naglasio da u sljedećih nekoliko mjeseci nevladine organizacije posebnu pažnju treba da posvete tome kako BiH odvesti u EU, te samim tim poboljšati životni standard stanovništva. Dodao je da ovo treba da bude zadatak svih nivoa vlasti u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik