BiH unovčava „Zelenu energiju“

Bez autora
Apr 03 2011

Nakon skoro dvogodišnjih priprema, Elektroprivreda BiH spremna je realizirati prva dva tzv. CDM projekta čija je vrijednost procijenjena na oko 40 miliona KM. CDM projekti (Clean Development Mechanism - mehanizam čistog razvoja) daju mogućnost razvijenim zemljama da dio svojih obaveza na smanjenju stakleničkih plinova realiziraju sufinansiranjem čistih energetskih projekata u zemljama u razvoju. Prema odredbama međunarodnog Kyoto protokola, visokoindustrijalizirane države obavezale su se na smanjenje stakleničkih plinova a to se najčešće odvija tako što visokorazvijene države na inostranim berzama kupuju CDM-ove. Elektroprivreda BiH je spremna za prvu emisiju CDM-ova koje će u njeno ime na svjetskim berzama prodavati britanski agent Trade Greener. EPBiH ponudila je tri tenderska paketa - prvi CDM projekata odnosi se na revitalizaciju termobloka 6 u TE Tuzla, drugi na revitalizaciju termobloka 6 u TE Kakanj a treći na projekat kosagorijevanja uglja i drvne biomase u TE Kakanj.

BiH unovčava „Zelenu energiju“Nakon skoro dvogodišnjih priprema, Elektroprivreda BiH spremna je realizirati prva dva tzv. CDM projekta čija je vrijednost procijenjena na oko 40 miliona KM.

CDM projekti (Clean Development Mechanism - mehanizam čistog razvoja) daju mogućnost razvijenim zemljama da dio svojih obaveza na smanjenju stakleničkih plinova realiziraju sufinansiranjem čistih energetskih projekata u zemljama u razvoju. Prema odredbama međunarodnog Kyoto protokola, visokoindustrijalizirane države obavezale su se na smanjenje stakleničkih plinova a to se najčešće odvija tako što visokorazvijene države na inostranim berzama kupuju CDM-ove.

Elektroprivreda BiH je spremna za prvu emisiju CDM-ova koje će u njeno ime na svjetskim berzama prodavati britanski agent Trade Greener. Kako je objavljeno, EPBiH ponudila je tri tenderska paketa - prvi CDM projekata odnosi se na revitalizaciju termobloka 6 u TE Tuzla, drugi na revitalizaciju termobloka 6 u TE Kakanj a treći na projekat kosagorijevanja uglja i drvne biomase u TE Kakanj. Kod realizacije sva tri projekta primijenit će se najstroži ekološki standardi, što će EPBiH kvalificirati za emitiranje CDM-ova u vrijednosti od oko 40 miliona KM.

CDM-ovi su zapravo neka vrsta „ekološke takse“ koju moraju platiti najveći zagađivači planete.

Elektroprivreda BiH prva je u BiH prepoznala tržišni potencijal CDM-ova. Prije dvije godine u EPBiH izrađen je eleborat „Mogućnosti implementacije CDM projekata“ u kojem su detaljno razrađeni mehanizmi i potencijali tržišne valorizacije ekološki prihvatljivih energetskih projekata u Elektroprivredi BiH. Dakako, potencijali su višestruko veći od vrijednosti prve berzanske emisije CDM-ova i mjere se stotinama miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik