Biomasa – najveći investicioni potencijal Vojvodine

Bez autora
Oct 31 2013

“Biomasa – najveći investicioni potencijal Vojvodine“ bila je glavna tema poslovno-investicionog skupa održanog u okviru “Dana energetike“, manifestacije koju je na Novosadskom sajmu organizovao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u saradnji sa CEDEF-om (Centralno evropski forum za razvoj). Skup je otvorila pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić. O ovoj temu govorili su i naši istaknuti stručnjaci prof. dr Miladin Brkić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Milan Ševarlić, šef Katedre za ekonomiku poljoprivrede i tržišta Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Na skupu je bilo reči i o problemima sakupljanja i skladištenja biomase, kao i o proizvodnji i primeni agropeleta u industriji. O mogućnostima finansiranja projekata iz domena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, govorili su predstavnici Banke Intesa i Komercijalne banke ad Beograd. Takođe, na skupu je bilo reči i o konkretnim problemima i mogućim rešenjima na farmama i u poljoprivrednim gazdinstvima, o čemu je govorila predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, Sanja Bugarski.

Biomasa – najveći investicioni potencijal Vojvodine“Biomasa – najveći investicioni potencijal Vojvodine“ bila je glavna tema poslovno-investicionog skupa održanog u okviru “Dana energetike“, manifestacije koju je na Novosadskom sajmu organizovao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u saradnji sa CEDEF-om (Centralno evropski forum za razvoj).

Skup je otvorila pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić. O ovoj temu govorili su i naši istaknuti stručnjaci prof. dr Miladin Brkić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Milan Ševarlić, šef Katedre za ekonomiku poljoprivrede i tržišta Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Na skupu je bilo reči i o problemima sakupljanja i skladištenja biomase, kao i o proizvodnji i primeni agropeleta u industriji. O mogućnostima finansiranja projekata iz domena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, govorili su predstavnici Banke Intesa i Komercijalne banke ad Beograd. Takođe, na skupu je bilo reči i o konkretnim problemima i mogućim rešenjima na farmama i u poljoprivrednim gazdinstvima, o čemu je govorila predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, Sanja Bugarski.

Današnji skup imao je za cilj da se sagledaju i definišu problemi radi donošenja krajnjih zaključaka o merama i načinima rešavanja problema iz oblasti korišćenja i primene biomase, kao najvećeg vojvođanskog resursa, u proizvodnji energije. Biomasa je resurs koji, uz dobru organizaciju, možemo vrlo brzo da stavimo u funkciju proizvodnje energije, rekla je Nataša Pavićević- Bajić.

Ona je istakla da je najveći problem naše zemlje velika zavisnost od uvoza energenata, zbog čega je veoma važno proizvoditi energiju iz domaćih resursa. Na taj način zadržava se novac u našoj zemlji, čime se stvaraju uslovi za podsticanje razvoja privrede i povećanje standarda. Prema rečima pokrajiske sekretarke za energetiku, efekti ne mogu biti vidljivi brzo, ali na taj način se postavljaju temelji stabilnom razvoju našeg regiona. Poljoprivreda i stočarstvo su dve osnovne delatnosti, koje su sada u veoma lošoj situaciji, ali određenim merama kroz energetiku, moguće je podići profitabilnost svake farme, čime će se omogućiti unapređenje i dalji razvoj poljorpivredne delatnosti u Vojvodini.

Prema njenim rečima, veoma je važno istaći da je postignut uspeh, nakon niza radnih sastanaka sa proizvođačima peleta i nakon podnošenja objedinjenog zahteva nadležnim organima 20. oktobra 2013. godine, da se domaći agropelet izvozi u zemlje evropske zajednice kao energent. Evropska komisija je donela odluku da se naša zemlja već od naredne godine nađe na listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz u zemlje EU. Takva odluka predstavlja veliki pozitivan pomak u razvoju ove industrijske grane u našem regionu.

Ovaj uspeh je rezultat dobre komunikacije Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine sa proizvođačima peleta, a dobra organizacija je uvek preduslov u rešavanju i najvećih problema, koji nisu rešavani duži niz godina. Sekretarijat će i dalje preduzimati aktivnosti i mere kojima će pomagati razvoj privrede, kao i mere i aktivnosti usmerene ka ukupnom razvoju našeg regiona, rekla je Nataša Pavićević- Bajić.

Profesor dr Miladin Brkić je, između ostalog, istakao da je najveći problem prikupljanje i prodaja biomase. Profesor dr Miladin Ševarlić je naglasio da je energetika oblast koja je zajedno sa hranom i saobraćajem u fokusu privrednog razvoja Republike Srbije, posebno kada je reč o segmentu energije iz biomase, u čemu Vojvodina drži primat u odnosu na druge delove Srbije.

Svi proizvođači i potrošači energije moraju zajedno rešavati probleme, a najveći problem je snabdevanje tržišta energentima, istakao je prof. dr Ševarlić. On je dodao da se problemi ogledaju i u fluktuaciji cena energenata, te zaštiti životne okoline.

U Vojvodini su poljoprivredni proizvođači spremniji da proizvedu energiju iz biomase više nego u drugim područjima naše zemlje, pre svega zbog činjenice da se ovde nalaze najveće agrobiznis kompanije i solidan broj poljoprivrednih gazdinstava, rekao je prof. Ševarlić.

Predstavnici banaka su zaključili da je veoma važna podrška ovih institucija projektima u oblsti energetike, kao i projektima iz oblasti poljoprivrede i agrobiznisa, jer je to jedan od načina da se prate i zahtevi i standardi EU, zbog čega su banke, svojim dugoročnim kreditnim linijama strateški partneri poljoprivrednim proizvođačima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik