Biomasa privlači investitore

Bez autora
Nov 12 2013

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, ambasador Republike Slovačke, Jan Varšo i direktor Bloka Energetika NIS ad Aleksej Belov, obišli su juče kompaniju BIOPEL u opštini Bački Petrovac, specijalizovanu za proizvodnju peleta od agrarne biomase, kao i kompaniju ATI-TERMING doo u Kuli, koja se bavi proizvodnjom kotlova na čvrsta goriva i biomasu. Kompanija BIOPEL je slovačka investicija, vredna milion evra, a prema rečima investitora Romana Janiga, razlog da se u Bačkom Petrovcu pokrene proizvodnja peleta od slame je taj što je Vojvodina poljoprivredno područje, a biomasa je dominantni resurs. Takođe, višegodišnja saradnja naše zemlje sa Republikom Slovačkom, kao i veliki broj pripadnika slovačke nacionalne zajednice, doprineo je da Kompanija BIOPEL započne sa radom upravo u našem regionu.

Biomasa privlači investitorePokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, ambasador Republike Slovačke, Jan Varšo i direktor Bloka Energetika NIS ad Aleksej Belov, obišli su juče kompaniju BIOPEL u opštini Bački Petrovac, specijalizovanu za proizvodnju peleta od agrarne biomase, kao i kompaniju ATI-TERMING doo u Kuli, koja se bavi proizvodnjom kotlova na čvrsta goriva i biomasu.

Kompanija BIOPEL je slovačka investicija, vredna milion evra, a prema rečima investitora Romana Janiga, razlog da se u Bačkom Petrovcu pokrene proizvodnja peleta od slame je taj što je Vojvodina poljoprivredno područje, a biomasa je dominantni resurs. Takođe, višegodišnja saradnja naše zemlje sa Republikom Slovačkom, kao i veliki broj pripadnika slovačke nacionalne zajednice, doprineo je da Kompanija BIOPEL započne sa radom upravo u našem regionu.

Varšo je tokom razgovora, istakao da je u našoj zemlji neophodno sistemsko uređenje poslovanja, definisanje odgovornosti i finansiranja, kako bi se stranim kompanijama omogućio efikasan i siguran način poslovanja.

Belov je naglasio da kompanija NIS ad podržava planove Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za izradu master plana koji će obuhvatiti sve resurse obnovljivih izvora energije u Vojvodini. U okviru plana biće izrađena planska dokumentacija, koja će definisati potencijale i mogućnosti izgradnje kogerenativnih postrojenja u Vojvodini.

Prema njegovim rečima NIS je veoma zainteresovan da pokrene investicione projekte u cilju izgradnje kogenerativnih postrojenja na teritoriji Vojvodine i tom prilikom istakao značaj dobre saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine.

Nataša Pavićević Bajić je istakla da je veoma važno započeti proizvodnju baziranu na maksimalnom iskorišćavanju domaćeg resursa, jer je energetska zavisnost od uvoznih energenata naš veliki problem. Neophodno je obezbediti stabilan energetski sistem, zbog čega se potencira iskorišćavanje potencijala biomase, kao našeg najvećeg resursa.

Ona je naglasila da je u cilju razvoja industrijske proizvodnje peleta neophodno najpre obezbediti skladištenje biomase, kao i obezbediti jako domaće tržište za potrošnju proizvoda od biomase, u prvom redu peleta.

Kako bi se obezbedio opstanak sadašnjih proizvođača peleta, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine podneo je objedinjen zahtev ispred proizvođača da se našoj zemlji omogući izvoz ovog proizvoda na evropsko tržište. Od januara naredne godine biopelet iz naše zemlje izvoziće se u zemlje EU, ali krajnji cilj je da se stvori domaće tržište za potrošnju biopeleta. Zbog toga je neophodno da najpre budžetske ustanove u Vojvodini kotlove na gas preorijentišu na korišćenje peleta, što je u planu Pokrajinskog sekretarijata za narednu godinu.

Tokom naredne godine škole, opštine, bolnice i sve ostale ustanove socijalne zaštite biće obuhvaćene programom zamene kotlova sa gasa na biomasu. Dosadašnja praksa je pokazala da budžetskim ustanovama nedostaje motivacija za promenu energenta, odnosno, prelazak sa fosilnog goriva na biomasu, zbog čega Sekretarijat pristupa izradi sistemskog rešenja i za uklanjanje ovog problema.

Da bi se obezbedio kontinuirani proces proizvodnje i sigurnost isporuke ovog proizvoda kao energenta, Pokrajinski sekretarijat će sprovesti niz mera i aktivnosti, a jedna od njih je izgradnja javnih skladišta. Na ovaj način biće omogućeno preciznije definisanje resursa kojim raspolažemo, a praktično biće omogućeno malim poljoprivrednim proizvođačima da poljoprivredne ostatke skladište po najpovoljnijim uslovima u specijalizovanim skladištima.

Ovom prilikom je zaključeno da postoji veliki investicioni potencijal u ovoj oblasti, kao i zainteresovanost i stranih i domaćih kompanija za investiranje u ovoj oblasti, što predstavlja jednu od najvećih šansi našeg regiona u budućem periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik