Britanski investitori zainteresovani za energetski sektor Srbije

Bez autora
Oct 14 2014

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je kompanija "Mineko" iz Velike Britanije zainteresovana za izgradnju četiri mini hidrocentrale u našoj zemlji. Antić je, nakon sastanka sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denisom Kifom, istakao da će u narednih nekoliko nedelja biti potpisani trojni ugovori između ovog ministarstva, lokalnih samouprava i pomenute britanske kompanije. On je preneo da je sa Kifom postignuta saglasnost o tome da postoji prostor i potreba za većom saradnjom dveju zemalja, koja će se ogledati u prisustvu što većeg broja britanskih firmi na ovom prostoru. Prema njegovoj oceni, istražne aktivnosti koje kod Loznice obavlja kompanija "Rio Tinto" iz Velike Britanije velika su razvojna šansa za Srbiju.

Britanski investitori zainteresovani za energetski sektor SrbijeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je kompanija "Mineko" iz Velike Britanije zainteresovana za izgradnju četiri mini hidrocentrale u našoj zemlji.

Antić je, nakon sastanka sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denisom Kifom, u izjavi za agenciju Tanjug, istakao da će u narednih nekoliko nedelja biti potpisani trojni ugovori između ovog ministarstva, lokalnih samouprava i pomenute britanske kompanije.

On je preneo da je sa Kifom postignuta saglasnost o tome da postoji prostor i potreba za većom saradnjom dveju zemalja, koja će se ogledati u prisustvu što većeg broja britanskih firmi na ovom prostoru.

Prema njegovoj oceni, istražne aktivnosti koje kod Loznice obavlja kompanija "Rio Tinto" iz Velike Britanije velika su razvojna šansa za Srbiju.

Ministar je naveo da je obavestio britanskog ambasadora o tome da će novi zakon o energetici biti usvojen do kraja godine, dok će do sredine novembra biti završena prva verzija nacrta zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ta dva propisa biće pozivnica za nove investitore i očekujem da će Srbija biti zanimljiva za ulaganja, pre svega u oblasti rudarstva i energetike, dodao je Antić.

Kif je izrazio nadu da će doći do izvesnog napretka u pogledu britanskih investicija u srpsku energetiku, s obzirom na to da kompanije iz Velike Britanije imaju takav interes.

Prema njegovim rečima, novi zakon o rudarstvu, izmene Zakona o energetici i ugovori o otkupu struje veoma su važna pitanja za britanske firme i njihove buduće investicije.

On je na kraju sastanka uputio poziv predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike da posete Samit energetike u Pragu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik