ČEZ odustaje od daljih ulaganja na Balkan

Bez autora
Apr 12 2010

Češki elektroenergetski gigant ČEZ odlučio je da odustane, bar za sada, od dalje ekspanzije na balkanskim tržištima i okrene se pre svega izgradnji nuklearnih elektrana u Češkoj i Slovačkoj. Mnogo manje će se investirati u kupovinu kompanija nego u proteklim godinama.Želja je da se orijentišu na nuklearne elektrane i druge investicije u Češkoj i Slovačkoj. U žiži interesovanja ČEZ-a sada su investicije ukupno vredne oko 20 milijardi evra, jer već počinje izbor partnera za dogradnju dva bloka ČEZ-ove nuklearne elektrane Temelin koji bi trebalo da budu pušteni u pogon 2019. i 2020. godine.

ČEZ odustaje od daljih ulaganja na BalkanČeški elektroenergetski gigant ČEZ odlučio je da odustane, bar za sada, od dalje ekspanzije na balkanskim tržištima i okrene se pre svega izgradnji nuklearnih elektrana u Češkoj i Slovačkoj, piše danas češki dnevnik "Lidove novini".

"Mnogo manje ćemo investirati u kupovinu kompanija nego u proteklim godinama. Želimo da se orijentišemo na nuklearne elektrane i druge investicije u Češkoj i Slovačkoj", kazao je generalni direktor ČEZ-a Martin Roman listu Fajnenšl tajms, prenosi češki list.

U žiži interesovanja ČEZ-a sada su investicije ukupno vredne oko 20 milijardi evra, jer već počinje izbor partnera za dogradnju dva bloka ČEZ-ove nuklearne elektrane Temelin koji bi trebalo da budu pušteni u pogon 2019. i 2020. godine.

U planu je i izgradnja petog bloka u prvoj češkoj nuklearnoj elektrani Dukovani, a takođe i modernizacija stare nuklearne elektrane Jaslovske Bohunjice i izgradnja dva bloka u njoj.

ČEZ-u je inače na Balkanu već propalo do sada najveće strano ulaganje koje je planirao - izgradnja nove termoelektrane u mestu Gacko u Bosni, a nedavno je zbog izmene uslova tendera odlučio da povuče ponudu za izgradnju velike elektrane na Kosovu.

ČEZ za sada namerava da se na Balkanu zadovolji svojim ulaganjima u proizvodnju i distribuciju električne energije u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik