Cijene goriva jedino u RS bez kontrole

Bez autora
Apr 20 2010

Kako bi spriječili neopravdano i često podizanje cijena goriva, zemlje u regionu donijele su pravilnike o utvrđivanju cijena naftnih derivata, dok se jedino u Republici Srpskoj cijene i dalje formiraju potpuno slobodno. U Srbiji i Hrvatskoj ubuduće će se cijene naftnih derivata korigovati jednom mjesečno, odnosno svake dvije sedmice, dok se u RS cijene usklađuju svake sedmice. Cijene goriva u FBiH formiraju se na sličan način kao i u Srpskoj. U Crnoj Gori još od ranije maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, na osnovu vladine Uredbe, određuju se jednom u dvije sedmice. Zakonom o regulisanju cijena u Srpskoj predviđeno je da se cijene goriva formiraju slobodno. Prema analizama, cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj u posljednja dva mjeseca, mijenjale su se jednom mjesečno, u zavisnosti od značajnije promjene cijena nafte na svjetskom tržištu.

Cijene goriva jedono u RS bez kontroleKako bi spriječili neopravdano i često podizanje cijena goriva, zemlje u regionu donijele su pravilnike o utvrđivanju cijena naftnih derivata, dok se jedino u Republici Srpskoj cijene i dalje formiraju potpuno slobodno.

U Srbiji i Hrvatskoj ubuduće će se cijene naftnih derivata korigovati jednom mjesečno, odnosno svake dvije sedmice, dok se u RS cijene usklađuju svake sedmice. Cijene goriva u FBiH formiraju se na sličan način kao i u Srpskoj.

U Crnoj Gori još od ranije maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, na osnovu vladine Uredbe, određuju se jednom u dvije sedmice.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da je Zakonom o regulisanju cijena u Srpskoj predviđeno da se cijene goriva formiraju slobodno.

- Prema našim analizama, cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj u posljednja dva mjeseca, mijenjale su se jednom mjesečno, u zavisnosti od značajnije promjene cijena nafte na svjetskom tržištu - kažu u Ministarstvu.

U Hrvatskoj je na snagu stupio novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata, prema kojem će se cijene naftnih derivata korigovati svake dvije sedmice, a ne svake sedmice, kao u proteklih sedam mjeseci.

Prema ovom Pravilniku cijene naftnih derivata neće moći odjednom da rastu, odnosno padaju za više od tri odsto.

Slična situacija je i u Srbiji, gdje će na prijedlog Ministarstva energetike, Vlada Srbije do kraja ovog mjeseca usvojiti izmjenu Uredbe o formiranju cijena naftnih derivata, po kojoj će se cijene goriva umjesto na 15 dana, ubuduće usklađivati jednom mjesečno.

U skladu sa kretanjima sirove nafte na svjetskom tržištu i kretanjem kursa dolara, presjek cijena naftnih derivata u Srbiji do sada je rađen na svakih 15 dana.

- Uslov za promjenu cijene goriva steći će se onda kada se ukupna cijena nafte promijeni najmanje za 3,5 odsto naviše ili naniže, umjesto dosadašnjih 1,5 odsto - navedeno je u novoj Uredbi o formiranju cijena naftnih derivata u Srbiji.

U Pokretu potrošača RS kažu da zbog slobodnog formiranja cijena naftnih derivata, na tržištu Srpske vlada "opšta anarhija".

- Tu radi ko, šta, kad i kako hoće. RS ima Zakon o nadzoru nad cijenama i trebalo bi da na bazi tog zakona onemogući "divljanje" cijena - kazao je sekretar Pokreta potrošača Dragovan Petrović.

Pravilnik


U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da je u proceduri donošenja pravilnik o sadržaju i načinu dostave podataka o uvozu i prometu derivata nafte koji se odnose na količinu, porijeklo, cijenu i kvalitet.

- Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i način dostavljanja podataka o uvozu i prometu derivata nafte koji se odnose na količinu, porijeklo, cijenu i kvalitet, koje su energetski subjekti koji se bave prodajom derivata nafte dužni dostavljati Ministarstvu trgovine i turizma RS - kazali su u Ministarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik