Cilj Srbije 27 posto energije iz obnovljivih izvora

Bez autora
Oct 24 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Novom Sadu da je povećanje procenta iskorišćenosti obnovljivih izvora energije strateški cilj Srbije. Srbija je sa EU potpisala ugovor u skladu sa kojim do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u energetskom potencijalu zemlje treba da bude najmanje 27 posto. Do sada je vrlo malo učinjeno na tom planu, pri čemu jedan od najvećih problema leži u birokratskim procedurama. Resorno ministarstvo će iz tog razloga u najkraćem roku učiniti sve da se broj dozvola za gradnju mini-elektrana, energana i drugih izvora energije smanji na minimum. Trenutno za otvaranje takvog jednog objekta u Srbiji je potrebno pribaviti čak 27 dozvola, pri čemu je prosečno vreme neophodno za njihovo prikupljanje od dve do dve i po godine.

Uvećati udeo obnovljivih izvora energije u energetskom potencijalu zemljeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Novom Sadu da je povećanje procenta iskorišćenosti obnovljivih izvora energije strateški cilj Srbije.

Ona je, otvarajući 6. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije “Energetski izazovi Srbije 2020-30-50” u zgradi AP Vojvodine u Novom Sadu, podsetila na to da je Srbija sa EU potpisala ugovor u skladu sa kojim do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u energetskom potencijalu zemlje treba da bude najmanje 27 posto.

Prema njenoj oceni, do sada je vrlo malo učinjeno na tom planu, pri čemu jedan od najvećih problema leži u birokratskim procedurama.

Resorno ministarstvo će iz tog razloga u najkraćem roku učiniti sve da se broj dozvola za gradnju mini-elektrana, energana i drugih izvora energije smanji na minimum, najavila je ministar.

Ona je navela da je trenutno za otvaranje takvog jednog objekta u Srbiji potrebno pribaviti čak 27 dozvola, pri čemu je prosečno vreme neophodno za njihovo prikupljanje od dve do dve i po godine.

Ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana rekao je da Finska, koja je zemlja partner ovogodišnjeg foruma, može značajno pomoći Srbiji savetima u oblasti iskorišćavanja obnovljivih izvora energije.

On je naglasio da ta zemlja pruža maksimalnu podršku Srbiji da što pre počne pregovore o pristupanju EU.

Na pomenutom forumu učestvuju ambasadori 12 zemalja i predstavnici firmi iz 40 zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik