Čović sklopio posao: turbine za Rusiju, posao za 700 ljudi

Bez autora
Oct 31 2013

Vlado Čović, većinski vlasnik Zagreb-Montaže Grupe, u jeku krize širi svoje poslovno carstvo na jugoistok Europe i definitivno se i u tom dijelu starog kontinenta etablira kao vrlo ozbiljan poslovni igrač u metalopreradi i energetici. Ulaznicu na ovo tržište ovjerio je prošlog tjedna u Zagrebu, potpisavši višegodišnji sporazum s ruskom tvrtkom “Saturn - Plinske turbine” što će za početak ZG-Montaži donijeti najmanje 40 milijuna eura i Šibeniku dugoročnije otvoriti više stotina novih radnih mjesta. Potrošeno je puno vremena da bi se došlo do ovog vrlo važnog sporazuma s Rusima. Navedenim ugovorom nastali konzorcij radit će na novom pozicioniranju, prije svega, šibenskih tvrtki koje posluju u sastavu naše kompanije, među kojima i VIKOM-a. Naime, u šibenskoj industrijskoj zoni Podi, gdje je ZG-Montaža izgradila jednu od najvećih proizvodnih hala u Dalmaciji i Hrvatskoj, takoreći odmah kreće proizvodnja kompresora i plinskih turbina za “Saturn”, odnosno rusko tržište.

Čović sklopio posao: turbine za Rusiju, posao za 700 ljudiVlado Čović, većinski vlasnik Zagreb-Montaže Grupe, u jeku krize širi svoje poslovno carstvo na jugoistok Europe i definitivno se i u tom dijelu starog kontinenta etablira kao vrlo ozbiljan poslovni igrač u metalopreradi i energetici.

Ulaznicu na ovo tržište ovjerio je prošlog tjedna u Zagrebu, potpisavši višegodišnji sporazum s ruskom tvrtkom “Saturn - Plinske turbine” što će za početak ZG-Montaži donijeti najmanje 40 milijuna eura i Šibeniku dugoročnije otvoriti više stotina novih radnih mjesta.

Trosmjenski rad

– Potrošili smo puno vremena da bismo došli do ovog za nas vrlo važnog sporazuma s Rusima. Navedenim ugovorom nastali konzorcij radit će na novom pozicioniranju, prije svega, šibenskih tvrtki koje posluju u sastavu naše kompanije, među kojima i VIKOM-a.

Naime, u šibenskoj industrijskoj zoni Podi, gdje je ZG-Montaža izgradila jednu od najvećih proizvodnih hala u Dalmaciji i Hrvatskoj, takoreći odmah kreće proizvodnja kompresora i plinskih turbina za “Saturn”, odnosno rusko tržište. Kako je riječ o opremi koja se do sada u Hrvatskoj nije proizvodila, uhodavanje proizvodnje moglo bi potrajati i do godinu dana.

U skladu s tim povećavat ćemo i broj zaposlenih. Očekujemo da ćemo vrlo brzo, kad se zahuktamo u tom poslu, ovdje u Šibeniku u trosmjenskom radu imati gotovo 700 zaposlenih, što je od iznimne važnosti, ne samo za nas, već i lokalnu zajednicu – kaže Vlado Čović.

Inače, Zagreb-Montaža neće biti zadužena samo za proizvodnju, već i marketing, unaprjeđenje i prodaju plinskih turbina za Hrvatsku, Balkan i dio istočne Europe. Isto tako i za nadzor.

– “Saturn” je svojim poslovanjem prilično orijentiran na moćni “Gazprom”. Mi smo višestruko prepoznali značenje ovog ugovora i budućih poslova koji se potencijalno otvaraju za našu grupaciju. Zbog toga smo ovih dana u Beogradu utemeljili i svoju tvrtku koja je već započela s radom. U prosincu kroz Srbiju započinje gradnja južnog toka plinovoda.

Želimo biti na mjestu događaja i na vrijeme uskočiti u taj veliki posao, kao i druge poslove koje nam otvara ovaj sporazum s Rusima. Za našu kompaniju je od osobite važnosti da smo ušli u jedan, za nas, novi sektor koji u perspektivi nudi velike razvojne mogućnosti. Mi ćemo učiniti sve da ga iskoristimo i pokažemo našem ruskom partneru da smo dostojna kompanija na koju se može osloniti i u budućim poslovima – kaže Čović.

Na zapadnom tržištu

Inače, Čović i njegova grupacija Zagreb - Montaža i dalje je vrlo respektabilna tvrtka u zapadnoj Europi koja je svoje reference stekla gradeći mostove, termoelektrane, tvorničke hale, pa i zračne luke po Njemačkoj, poput one nove u Berlinu.

– Mi ne napuštamo to tržište. Naprotiv! Upravo smo ugovorili gradnju jednog mosta u Škotskoj, kao i gradnju mosta u Roterdamu. Angažirani smo i na gradnji hale jedne tvornice automobila u Magdeburgu. Također, radnici Elemesa imaju svoja gradilišta u Lihtenštajnu i Austriji. Zahvaljujući tim poslovima i poslovima na domaćem tržištu, unatoč krizi, sve ove godine nismo otpuštali radnike i redovno smo isplaćivali plaće i svoje obveze.

Mi smo ovim poslovima s Rusima ojačali svoju poziciju i otvorili mogućnosti za nove poslove, na samo ZG-Montaže, nego i drugih hrvatskih tvrtki – kaže Ćović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik