Do 2023. gotova interkonekcija sa Bugarskom

Bez autora
Jan 19 2021

Srbija će do početka 2023. biti povezana gasnom interkonecijom sa Bugarskom kako bismo mogli da dobijamo gas i iz drugih pravaca, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Pre nedelju dana raspisan je javni poziv za imenovanje nadzornog organa. Očekujem da će sledeće nedelje biti raspisan tender za izgradnju gasovoda, interkonekcije Niš-Dimitrovgrad i da imamo izvodjača u naredna dva i po do tri meeseca. I negde na leto da možemo početi radove", rekla je Mihajlović tokom posete opštini Vlasotince.

Radovi na toj interkonekciji će trajati godinu i po dana, tako daće će početkom 2023. Srbija biti povezana sa Bugarskom, što će nam dati mogućnost da gas dobijamo iz još nekog drugog pravca, navela je Mihajlović.

Dodala je da se istovremeno ove godine rade projekti interkonecije s Rumunijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, jer se želi da Srbija bude nezaobilazna u tranzitu gasa.

Naš deo trase od Niša do Dimitrovgrada dug je 108 kilometara i koštaće 85,5 miliona evra.

Bugarski deo trase interkonekcije od granice sa Srbijom do Sofije, u dužini od 62 kilometra, koštaće blizu 77 miliona evra, rekla je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik