Do 2040. godine 40 odsto električne energije iz OIE

Bez autora
May 17 2022

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da dugoročna energetska bezbednost nije moguća bez novih investicija u obnovljive izvore energije i sprovođenja procesa energetske tranzicije i dekarbonizacije.

Mihajlović je na konferenciji „Obnovljiva energija, potencijali Srbije – mogućnosti za Izrael“ u Privrednoj komori Srbije, istakla da se nikada više nije govorilo o obnovljivim izvorima energije i da je bitno raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta koji koriste te izvore.

Prema njenim rečima, prošla godina je bila rekordna u svetu po rastu kapaciteta za šest odsto, a za ovu se očekuje rast od osam odsto, što pokazuje da se, bez obzira na krizu, ceo svet okreće energetskoj tranziciji i razvoju obnovljivih izvora energije.

Jedna od glavnih mogućnosti da države postanu energetski bezbedne jeste upravo veća iskorišćenost obnovljivih izvora energije, ponovila je ona, dodavši da je naša zemlja napravila dobar zakonodavni okvir, što su prepoznali i EU i investitori.

Bez obzira na sve otpore na koje smo nailazili, nastavljamo da sprovodimo naš plan, a to je da do 2040. godine imamo bar 40 odsto proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, navela je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, ne računajući velike hidroelektrane, Srbija u svom energetskom miksu ima samo 3,5 odsto obnovljivih izvora energije, odnosno solarnih i vetroelektrana, a potencijal je znatno veći i treba ga iskoristiti.

Mihajlović je istakla da je partnerstvo sa Izraelom, imajući u vidu Memorandum o saradnji u oblasti zelene energije, značajno za ukupno unapređenje odnosa dveju zemalja, ali i za povećanje investicija u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik