Do juna donijeti Zakon o gasu i strategiju na državnom nivou

Bez autora
Apr 07 2014

Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju plina, terminal za tečni prirodni gas niti podzemna skladišta. U BiH se isporučuje isključivo ruski plin kroz jednu jedinu ulaznu tačku preko interkonektora sa Srbijom. Plinska infrastruktura u BiH je još uvijek nedovoljno razvijena, tako da generalno igra ograničenu ulogu u privredi. Od 1974 – 1976. godine, kada je započeta gasifikacija BiH, pa do danas, razmatralo se nekoliko opcija za povezivanje postojećeg prenosnog sistema s drugim sistemima. Trenutna Strategija energetskog razvoja RS-a i Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH predviđaju značajan porast potrošnje plina u narednih deset godina. Iako nadležni organi vlasti iz oba entiteta preduzimaju niz aktivnosti na razvoju projekata gasne infrastrukture, izostaje koordinacija, a sve se radi u korist individualnih interesa entiteta, a ne države kao cjeline.

Do juna donijeti Zakon o gasu i strategiju na državnom nivouBosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju plina, terminal za tečni prirodni gas niti podzemna skladišta. U BiH se isporučuje isključivo ruski plin kroz jednu jedinu ulaznu tačku preko interkonektora sa Srbijom.

Plinska infrastruktura u BiH je još uvijek nedovoljno razvijena, tako da generalno igra ograničenu ulogu u privredi. Od 1974 – 1976. godine, kada je započeta gasifikacija BiH, pa do danas, razmatralo se nekoliko opcija za povezivanje postojećeg prenosnog sistema s drugim sistemima.

Trenutna Strategija energetskog razvoja RS-a i Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH predviđaju značajan porast potrošnje plina u narednih deset godina. Iako nadležni organi vlasti iz oba entiteta preduzimaju niz aktivnosti na razvoju projekata gasne infrastrukture, izostaje koordinacija, a sve se radi u korist individualnih interesa entiteta, a ne države kao cjeline.

Ne postoji zakonski okvir na državnom nivou uprkos brojnim neuspješnim pokušajima, od kojih su neki bili i potaknuti od strane predstavnika međunarodne zajednice.

Iz Energetske zajednice “Avazu” je rečeno kako se BiH I dalje nalazi u svojevrsnoj pat poziciju u kojoj nije u stanju da uspostavi regulatorno tijelo za plin na državnom nivou, što je najvažnije pitanje uopće u ovoj oblasti.

Također nedostaje i razdvajanje odgovarajućih mrežnih tarifa otvaranje tržišta i odgovarajućih mrežnih kodeksa .

- Do juna 2014 , Bosna i Hercegovina treba poduzeti sve potrebne mjere da se otklone nedostatci i osigura poštivanje zakona Energetske zajednice , a u saradnji s njenim Sekretarijatom. Koliko smo informirani, BiH nije napravila nikakav napredak u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Sekretarijat Energetske zajednice i službeno je ponudio svoju pomoć Bosni i Hercegovini u izradi nacrta novog zakona. To uključuje i pismo državnog resornog ministra putem kojeg se predlaže sastanak s direktorom Sekretarijat Energetske zajednice Janezom Kopačem, na koje nismo dobili odgovor. Ako BiH ne napravi nikakav napredak, naredni sastanak Ministarskog vijeća u Kijevu u septembru 2014. godine će usvojiti predložene sankcije od Sekretarijat Energetske zajednice, a kojima se trenutno vodi rasprava – poručeno je iz Sekretarijata Energetske zajednice.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice je 24. oktobra 2013. godine održalo svoj godišnji sastanak, u Beogradu, u Srbiji.  U skladu sa odredbama Sporazuma o energetskoj zajednici, Ministarsko vijeće je zaključilo da BiH krši obaveze u gasnom sektoru. Zaključkom su pozvani organe vlasti Bosne i Hercegovine da poštuju preuzete obaveze tako što će do juna 2014. godine usvojiti relevantne zakonske akte.

Tokom sastanka ministara EC-a i BiH o energetskim pitanjima, koji je održan u Briselu 28. Januara .2014, učesnici su razgovarali o Odluci D/2013/04/MC – EnC Ministarskog vijeća Energetske zajednice o nepoštivanju određenih obaveza naše države propisanih Sporazumom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je za “Avaz” da je ovo ministarstvo organiziralo konsultativni sastanak, na kojem su razmijenjene informacije o aktivnostima na otklanjanju prethodno pomenutih nedostataka.

- Saradnja nadležnih institucija se i dalje nastavlja i ne samo po pitanju prirodnog gasa već po ostalim aktuelnim pitanjima iz oblasti energetike. Do juna 2014. godine ćemo poslati Sekretarijatu Energetske zajednice izvještaj o sprovedenim aktivnostima, od oktobra 2013. godine, na implementaciji odredaba Ugovora o osnivanju Energetske zajednice u domenu prirodnog gasa – kazao je Tučić.

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj rekao je kako je opredljenje vlasti FBiH da se na nivou države donese Zakon o gasu, kao i energetska strategija.

- Mi smo predložili i dva predstavnika iz FBiH u radnu grupu koja treba da izradi koncept strategije. Smatramo da nije moguće prihvatiti prijedlog iz RS da entiteti prave svoje strategije, te da se one onda usklade u jednu.

Ako je stajalište Energetske zajednice je da poslovi Elektroprijenosa moraju biti na nivou države, onda i Zakon o gasu mora biti na državnom nivou. Mi tu nemamo dileme. Smatram da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa treba da izađe s jasnom inicijativom I dokumentom koji će se raspravljati unutar radne grupe. Uprkos svemu, smatram da nije malo vremena da se sve ovo završi, jer i FBiH i RS imaju osnova da se ovo završi. Potreban je, međutim, ozbiljniji pristup – kazao je Trhulj.

Stav iz resornog ministarstva RS po ovom pitanju nismo uspjeli dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik