Do septembra ugovor o koncesiji s Rudnikom mrkog uglja Breza

Bez autora
Mar 24 2021

Izborom novog načelnika u Općini Breza i novog rukovodstva u tamošnjem Rudniku mrkog uglja, stvoreni su uvjeti za donošenje odgovarajućih odluka i potpisivanje koncesionog ugovora s ovim rudnikom, izjavio je vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić.

Na današnjem sastanku čiji su učesnici bili predstavnici kantonalnih i općinskih struktura te predstavnici tog preduzeća, ‘poredani’ su svi potrebni koraci i aktivnosti te je, po Bašićevim riječima, dogovoreno potpisivanje, do septembra ove godine, ugovora o koncesiji.

Bašić podsjeća da su već niz godina trajali pregovori, aktivnosti u vezi s potpisivanjem ugovora s tri rudnika u Zeničko-dobojskom kantonu; da je prije par mjeseci potpisan ugovor o koncesiji s Rudnikom mrkog uglja Kakanj, o čemu su aktivnosti vođene dvije-tri godine, ali da s rudnicima u Zenici i Brezi, iako je određena komunikacija postojala, stvari nikad nisu bile došle do faze potpisivanja ugovora.

Direktor Rudnika mrkog uglja Breza Muamer Omerović, jedan od učesnika današnjeg sastanka, izrazio je zadovoljstvo ishodom dosadašnjih ekspeditivnih aktivnosti općinskih i kantonalnih struktura u vezi sa sticanjem koncesionog ugovora i prava na eksploataciju mineralne sirovine koju taj rudnik eksploatiše.

– Osnovni preduslov je da su svi budući rudarski radovi i razvoj preduzeća vezani za sticanje ugovora o koncesiji, znači nema više osnove da se rudarski radovi izvode na tom prostoru bez pribavljanja koncesionog prava – Omerovićeve su riječi.

Zahvalio je predstavnicima Vlade Kantona i Općine što su pomogli da rudnik u Brezi u što kraćem roku pribavi potrebne saglasnosti kako bi rudarske aktivnosti mogle biti nastavljene.

– Prije svega, Rudnik treba da se opredijeli o tome koje će površine biti predmet rudarskih radova. Treba detaljno, iz studije dostavljene kantonalnim tijelima, da se izdefinira, odnosno zaustave sve daljnje aktivnosti vezane za tužbu Općine Breza prema Rudniku mrkog uglja. To su stvari koje smo mi već u dobroj mjeri izdefinirali jer je uspostavljena korektna suradnja između općinskih organa i rudnika, što će, mislim, doprinijeti puno bržem razvoju i rješavanju problema o kojem je danas razgovarano – zaključio je nakon sastanka Omerović.

Novoizabrani načelnik Općine Breza Vedad Jusić izrazio je ovom prilikom zadovoljstvo što s rukovodstvom i upravom Rudnika postoji dobra i konstruktivna saradnja u cilju razvoja brezanske lokalne zajednice.

– Nakon puno godina utrošenih u aktivnosti bez konkretnih rezultata, danas je učinjen prvi korak u cilju potpisivanja koncesione naknade koja je, s jedne strane, našoj lokalnoj zajednici jako važna budžetska podrška; novac na osnovu koncesionog ugovora će namjenski biti trošen za razvoj lokalne infrastrukture. S druge strane, veoma je važno da i Rudnik mrkog uglja ima potpisan ovakav ugovor jer mu omogućava pristup razvojnim projektima i na taj način mi u Brezi omogućavamo perspektivu i za rad rudnika i za razvoj lokalne zajednice – kazao je Jusić.

U tom cilju, načelnik je, ističe, zadovoljan što postoji veoma dobra saradnja i što su nakon niza godina, pronađeni zajednički interesi.

– Na zadovoljstvo građana Breze, možemo obavijestiti da smo učinili prvi korak na tom putu – zaključio je Jusić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik