Dobili licencu FERK-a za distribuciju energije

Bez autora
Jun 04 2014

Borislav Kovač direktor livanjske toplane ESCO ECO Energija d.o.o Livno je objavio informaciju da je ova firma dobila licencu FERK-a za distribuciju energije proizvedene i na bazi solarnih panela postavljenih na krov toplane, dio fasade i dimnjak. Distribucija će se odvijati kroz mrežu EP HZHB a snaga snaga ove fotonaponske elektrane je 78 kWs. Solarna energija je samo jedna od onih koju koristi livanjska toplana. Naime, već nekoliko godina ova toplana radi na biomasu i to joj je osnovna djelatnost. Koristeći biomasu za sada zagrijavaju stanove u nekoliko zgrada u blizini toplane, vrtić, sportsku dvoranu, Ekonomsku i Osnovnu školu „I.G.Kovačić“, Zavod zdravstvenog osiguranja, Narodni univerzitet i MUP, a u toku su radovi na priključenju Kantonalne bolnice, dok je u planu i priključenje OŠ „Fra.L.Karaula“, te dalje širenje toplovoda za što će trebati u pogon staviti i drugo postrojenje od 4 MW, pored postojećeg od 2 MW.

Dobili licencu FERK-a za distribuciju energijeBorislav Kovač direktor livanjske toplane ESCO ECO Energija d.o.o Livno je objavio informaciju da je ova firma dobila licencu FERK-a za distribuciju energije proizvedene i na bazi solarnih panela postavljenih na krov toplane, dio fasade i dimnjak.

Distribucija će se odvijati kroz mrežu EP HZHB a snaga snaga ove fotonaponske elektrane je 78 kWs.

Solarna energija je samo jedna od onih koju koristi livanjska toplana. Naime, već nekoliko godina ova toplana radi na biomasu i to joj je osnovna djelatnost.

Koristeći biomasu za sada zagrijavaju stanove u nekoliko zgrada u blizini toplane, vrtić, sportsku dvoranu, Ekonomsku i Osnovnu školu „I.G.Kovačić“, Zavod zdravstvenog osiguranja, Narodni univerzitet i MUP, a u toku su radovi na priključenju Kantonalne bolnice, dok je u planu i priključenje OŠ „Fra.L.Karaula“, te dalje širenje toplovoda za što će trebati u pogon staviti i drugo postrojenje od 4 MW, pored postojećeg od 2 MW.

U tu svrhu namjeravaju i sa ŠGD „HB šume“ dogovoriti korištenje šumskog otpada pored onog sa pilana kako bi imali dovoljno biomase za sječku koju koriste kao gorivo.

Među najjeftinijim u FBiH

U ESCO ECO-u ističu da su među najjeftinijim u FBiH po cijeni grijanja koje im određuje OV Livno kao 10% suvlasnik i jedan od osnivača firme uz sarajevski Dvokut-pro kao 90% vlasnika. Cijena im je 0,0982 KM po kWs, a istom su za sada zadovoljni svi priključeni korisnici.

Za uspješnu realizaciju projekata „zelene energije“ ESCO ECO je dobio i međunarodno priznanje iz oblasti energetike ENERGY GLOBE NATIONAL AWARD 2013.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik