Država preuzela vlasništvo nad „Transportgasom“

Bez autora
May 30 2021

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa direktorom „Srbijagasa“ Dušanom Bajatovićem ugovor između Vlade Srbije i JP „Srbijagas“, kojim vlasništvo nad „Transportgasom“ prelazi sa „Srbijagasa“ na Republiku Srbiju.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da potpisivanje ugovora predstavlja prvi korak u reformisanju ne samo „Srbijagasa“, već gasnog sektora u Srbiji.

„Potpisivanjem ovog ugovora Srbija je dobila nezavisnog operatera za gas. Puno je koraka ispred nas, od nacionalnog interesa je da učinimo da investicije u ovom sektoru budu efikasne. Važno je da gradimo magistralne gasovode, da se povezujemo sa regionom i cenu gasa učinimo održivijom, kako za građane, tako i za privredu. Ova godina je izuzetno važna i kada govorimo o zelenoj Srbiji i zelenoj energetici i gasne elektrane će biti od ogromnog značaja za energetsku bezbednost Srbije“, rekla je ona.

 Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da je važno što je država dobila nezavisnog operatora transporta.

„“Srbijagas“ će u saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom aktivno raditi na ispunjavanju zahteva za ubrzanom gasifikacijom Srbije, ali i na sprovođenju plana restrukturiranja, kako bismo ispunili zahteve za otvaranje klastera 4. Gasna industrija u narednom periodu trebalo bi da bude od globalnog značaja za sve koji žele da investiraju u Srbiji. Hvala Vladi i Ministarstvu rudarstva i energetike na saradnji i dobrom akcionom planu koji smo dobili“, rekao je on.

JP „Srbijagas“, u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje reorganizacije preduzeća, između ostalog očekuje izmena osnivačkih akata JP „Srbijagas“ i „Transportgas Srbija“, kao i objavljivanje javnih konkursa za direktore oba preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik