EK obavezala energetske kompanije da smanje prodaje struje

Bez autora
Jun 23 2011

Evropska komisija (EK) je usvojila direktivu kojom je obavezala energetske kompanije Evropske unije da smanje prodaju struje za 1,5 odsto godišnje, radi povećanja energetske efikasnosti ekonomija svojih članica. Takvo smanjenje prodaje, koje mora da usvoji svaka zemlja EU, može da se realizuje povećanjem energetske efikasnosti potrošača, modernizacijom sistema grejanja, ugradnjom dvostrukih stakala, izolacijom krova i sličnim merama.Zemlje EU su ranije usaglasile smanjenje potrošnje struje do 2020. godine za 20 procenata u odnosu na 2005. godinu.

EK obavezala energetske kompanije da smanje prodaje strujeEvropska komisija (EK) je usvojila direktivu kojom je obavezala energetske kompanije Evropske unije da smanje prodaju struje za 1,5 odsto godišnje, radi povećanja energetske efikasnosti ekonomija svojih članica, izjavio je danas evropski komesar Ginter Etinger.

Takvo smanjenje prodaje, koje mora da usvoji svaka zemlja EU, može da se realizuje povećanjem energetske efikasnosti potrošača, modernizacijom sistema grejanja, ugradnjom dvostrukih stakala, izolacijom krova i sličnim merama, preporučila je EK.

Zemlje EU su ranije usaglasile smanjenje potrošnje struje do 2020. godine za 20 procenata u odnosu na 2005. godinu, podseća ruska agencija RIA Novosti.

Članice unije, međutim, ne uspevaju da se uklope u postavljeni cilj i ukoliko nastave istim tempom, potrošnju će uspeti da smanje za samo devet procenata, ocenila je EK.

Komisija je zato odlučila da usvoji direktivu, kojom pooštrava politiku povećanja energetske efikasnosti u Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik