Eksploatacija geotermalne energije u Vojvodini

Bez autora
Nov 19 2013

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević-Bajić, primila je predstavnike kompanije Electric de Strasbourg (ES), ogranka francuske kompanije EDF, na čelu sa generalnim direktorom odseka za geotermiju, Žan Žak Grafom, sa kojima je razgovarala o eksploataciji geotermalnih voda na području Vojvodine. Predstavnici ove kompanije istakli su da imaju za cilj uspostavljanje saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine, kako bi se već od sledeće godine započelo sa izradom studije izvodljivosti za eksplataciju geotermalne vode i njene primene u industriji. Tehnologija koju primenjuje ova kompanija podrazumeva frakturu stena i izradu projekata eksplaotacije dubinske geotermalne energije. S obzirom da se Srbija nalazi na putu ka Evropskoj uniji, Vlada Francuske podržaće izradu studije izvodljivosti. U tom cilju, neophodno je da se dobiju podaci o vojvođanskim resursima i mogućnostima eksploatacije, kao i primene geotermalne energije u industriji i u sistemu daljinskog grejanja.

Eksploatacija geotermalne energije u VojvodiniPokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević-Bajić, primila je predstavnike kompanije Electric de Strasbourg (ES), ogranka francuske kompanije EDF, na čelu sa generalnim direktorom odseka za geotermiju, Žan Žak Grafom, sa kojima je razgovarala o eksploataciji geotermalnih voda na području Vojvodine.

Predstavnici ove kompanije istakli su da imaju za cilj uspostavljanje saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine, kako bi se već od sledeće godine započelo sa izradom studije izvodljivosti za eksplataciju geotermalne vode i njene primene u industriji. Kako je istaknuto, tehnologija koju primenjuje ova kompanija podrazumeva frakturu stena i izradu projekata eksplaotacije dubinske geotermalne energije.

S obzirom da se Srbija nalazi na putu ka Evropskoj uniji, Vlada Francuske podržaće izradu studije izvodljivosti, istakao je Žan Žak Graf. U tom cilju, neophodno je da se dobiju podaci o vojvođanskim resursima i mogućnostima eksploatacije, kao i primene geotermalne energije u industriji i u sistemu daljinskog grejanja.

Nataša Pavićević-Bajić je naglasila da je Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine već izradio geotermalni atlas sa veoma preciznim podacima o više od 70 bušotina na teritoriji Vojvodine. Prema dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je da je potencijal geotermalnih voda u Vojvodini pet puta veći od ukupne potrošnje toplotne energije. Inače, najveći broj geotermalnih izvora, koristi se za banjski turizam.

Nataša Pavićević-Bajić je rekla da je u planu izrada regionalne strategije za bioenergiju, a 26. novembra ove godine sa Svetskom asocijacijom za bioenergiju biće potpisan sporazum o saradnji, koji će obuhvatiti i strategiju postupka eksploatacije geotermalnih voda, sa ciljem proizvodnje toplotne i električne energije iz geotermalnih izvora. Do sada su podržavani pojedinačni projekti za realizaciju projekata zamene kotlova sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, a master planom će se uspostaviti sistemska podrška za proizvodnju toplotne i električne energije iz domaćih resursa. Podrška Vlade Francuske i plan ove kompanije za izradu studije izvodljivosti za eksploataciju geotermalne energije kompatibilno je sa svim planovima i ciljevima Sekretarijata, istakla je Nataša Pavićević-Bajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik