"Elektroprivreda Herceg-Bosne" gradi vjetroelektrane na Mučevači

Bez autora
Feb 09 2011

Osim vjetroelektrane Mesihovina koju gradi "Elektroprivreda Herceg-Bosne" na području opštine Tomislavgrad, Livanjski kanton uskoro će dobiti još jednu približno iste snage. Riječ je o vjetroelektrani Mučevača koju će graditi privatna firma "Balkanenerdži vind" iz Livna, za čiju je izgradnju Vlada Livanjskog kantona usvojila odluku o davanju saglasnosti na prijedlog ugovora i ovlaštenju Ministarstva privrede o odobravanju dodjeljivanja koncesije ovom preduzeću za izgradnju vjetroparka Mučevača. Izgradnja vjetroparka planirana je na lokalitetu koji se nalazi oko tri kilometra od Livna, a područje na kojem bi bilo postavljeno 30 vjetroturbinama snage po dva megavata, koje bi proizvodile 60 megavata električne energije, ima površinu od 6 671 metara kvadratnih.

„Elektroprivreda Herceg-Bosne“ gradi vjetroelektrane na MučevačiOsim vjetroelektrane Mesihovina koju gradi "Elektroprivreda Herceg-Bosne" na području opštine Tomislavgrad, Livanjski kanton uskoro će dobiti još jednu približno iste snage, potvrđeno je iz kantonalne Vlade.

Riječ je o vjetroelektrani Mučevača koju će graditi privatna firma "Balkanenerdži vind" iz Livna, za čiju je izgradnju Vlada Livanjskog kantona usvojila odluku o davanju saglasnosti na prijedlog ugovora i ovlaštenju Ministarstva privrede o odobravanju dodjeljivanja koncesije ovom preduzeću za izgradnju vjetroparka Mučevača.

Izgradnja vjetroparka planirana je na lokalitetu koji se nalazi oko tri kilometra od Livna, a područje na kojem bi bilo postavljeno 30 vjetroturbinama snage po dva megavata, koje bi proizvodile 60 megavata električne energije, ima površinu od 6 671 metara kvadratnih.

Na području Livanjskog kantona u septembru prošle godine počeli su pripremni radovi na izgradnji vjetroelektrane u BiH u Mesihovini kod Tomislavgrada, koju gradi "Elektroprivreda Herceg-Bosne". Prva vjetroelektrana u BiH trebalo bi da ima 22 vjetroturbine pojedinačne instalisane snage od dva do tri megavata i ukupnu instalisanu snagu od 44 do 66 megavata. Vrijednost ovog projekta je oko 150 miliona KM, a proizvodnja električne energije iz ove vjetroelektrane planirana je 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik