Elektroprivrede u FBiH će dogodine morati otpustiti velik broj djelatnika

Bez autora
May 27 2014

Slobodno tržište električne energije koje bi u BiH trebalo zaživjeti u narednoj godini građanima će donijeti niže cijene električne energije, dok će elektroprivredna poduzeća morati otpustiti radnike. U prvoj fazi doći će do snižavanja cijene električne energije velikim potrošačima, što je i obveza vlasti BiH iz smjernica Europske unije. Elektroprivrede će se naći pod pritiskom konkurencije i potrebom za smanjivanjem broja zaposlenih. Prema tvrdnjama resornog federalnog ministra Erdala Trhulja morat će se uskoro započeti ozbiljnije restrukturiranje dvaju javnih poduzeća koja proizvode električnu energiju u FBiH i već niz godina imaju monopol. Restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća vodit će razdvajanju na proizvodnju, distribuciju i opskrbu je nešto što provodi Evropa.

Elektroprivrede u FBiH će dogodine morati otpustiti velik broj djelatnikaSlobodno tržište električne energije koje bi u BiH trebalo zaživjeti u narednoj godini građanima će donijeti niže cijene električne energije, dok će elektroprivredna poduzeća morati otpustiti radnike.

U prvoj fazi doći će do snižavanja cijene električne energije velikim potrošačima, što je i obveza vlasti BiH iz smjernica Europske unije. Elektroprivrede će se naći pod pritiskom konkurencije i potrebom za smanjivanjem broja zaposlenih. Prema tvrdnjama resornog federalnog ministra Erdala Trhulja morat će se uskoro započeti ozbiljnije restrukturiranje dvaju javnih poduzeća koja proizvode električnu energiju u FBiH i već niz godina imaju monopol.

- Restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća vodit će razdvajanju na proizvodnju, distribuciju i opskrbu je nešto što provodi Evropa.

Odvajanjem distribucije se stvaraju uvjeti za privatne hidroelektrane, solarne, vjetroelektrane da imaju ravnopravan pristup distributivnoj mreži i svim opskrbljivačima. Na taj način se stvaraju uvjeti za liberaliziranje tržišta električne energije – kazao je nedavno Trhulj. Na taj način se stvaraju uvjeti za dolazak trgovaca električnom energijom. Već sada, osim slovenskog GENI-ja koji opskrbljuje Aluminij, FBiH ima dva domaća opskrbljivača koja još ne mogu početi raditi zbog administrativnih zapreka.

- Cijena električne energije za industriju bi se mogla odmah smanjiti od sedam do 13 posto – naveo je Trhulj. Po njegovim riječima, i građani sada plaćaju skuplju cijenu električne energije zbog prekobrojnih djelatnika u elektroprivrednim poduzećima.

- Razdvajanjem proizvodnje, distribucije i opskrbe pokazat će se da obje kompanije za opskrbu u EPBiH i EPHZ HB neće biti konkurentne s privatnim opskrbljivačima i tu će se pokazati višak radne snage. Tu će se najjasnije vidjeti teret koji plaćaju građani zbog viška broja zaposlenih u obje elektroprivrede, jasan je Trhulj. Kako bi osigurali svoja radna mjesta iz Nezavisnog sindikata zaposlenika EP HZ HB već su u ožujku održali zajednički sastanak Koordinacijskog tima elektroenergetskih sindikata BiH. Na sastanku je zaključeno da je zbog novonastale situacije u elektroenergetskom sektoru i najave restrukturiranja i liberalizacije tržišta električne energije, neophodno da se održi hitan sastanak na kojem se treba postići zajednički sporazum o obveznim radnim aktivnostima koje će se odvijati u slučaju štrajka, prenosi Dnevno.ba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik